pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar se bo srečal z Orbanom: bo govora o ograjah?

Deli na:
Cerar se bo srečal z Orbanom: bo govora o ograjah?

Foto: Bobo

Slovenski premier Miro Cerar se bo v petek v Lendavi sestal z madžarskim kolegom Viktorjem Orbanom. Skupaj se bosta udeležila slovesnosti ob 40. obletnici Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti v Lendavi, kjer bosta zbrane tudi nagovorila.

Kot so sporočili iz Cerarjevega kabineta, se bo slovenski premier ob robu slovesnosti v Lendavi ločeno sestal tudi s predstavniki Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti ter s predstavniki organizacij slovenske manjšine na Madžarskem. Cerarju bo pri tem pomagal tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc.

Po slovesnosti bo Cerar madžarskega gosta gostil na dvostranski delovni večerji. O čem naj bi govorila z Orbanom, iz premierjevega kabineta niso sporočili, je pa predvidevati, da se bosta posvetila predvsem migrantski krizi v Evropi, ki se ji je Madžarska septembra in oktobra umaknila s postavitvijo ograje na mejah s Srbijo in Hrvaško.

Konec septembra je prišlo tudi do "epizode" postavitve bodeče žice na slovensko-madžarski meji, ki pa jo je Budimpešta po nekaj dneh že umaknila, češ da je šlo predvsem za "poskus". Pred tem je Slovenija na meji z Madžarsko sicer uvedla začasen nadzor, a ker se je migrantski tok nato preusmeril čez Slovenijo, so bolj nervozni znova postali na Madžarskem.

Stiki med državama na najvišji ravni so sicer v zadnjem času relativno pogosti; konec oktobra se je predsednik DZ Milan Brglez v Šarvarju na Madžarskem sestal z madžarskim kolegom Laszlom Koverjem, ki je odnose med državama označil za zgledne, Sloveniji pa obljubil pomoč pri spopadanju z migrantsko krizo.

Konec septembra sta se v Dolgi vasi na slovensko-madžarski meji sestala tudi notranja ministra Vesna Györkös Žnidar in Sandor Pinter, v začetku septembra pa se je na uradnem obisku v Budimpešti mudil slovenski predsednik Borut Pahor. Sestal se je z Orbanom in madžarskim predsednikom Janosem Aderjem. Slednji se je v začetku junija mudil tudi na delovnem obisk v Ljubljani, medtem ko je bil junija na uradnem obisku v Budimpešti tudi slovenski zunanji minister Karl Erjavec.