Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Rusko ravnanje potencialno ogroža Slovenijo

Deli na:
Cerar: Rusko ravnanje potencialno ogroža Slovenijo

Foto: Bobo

Zunanji minister Miro Cerar je danes v Bruslju napovedal, da bo v Sloveniji sprožil razpravo o dogajanju v povezavi z jedrsko pogodbo INF, saj rusko kršenje te pogodbe in možnost ameriškega odstopa od nje pomeni resno varnostno grožnjo za evropske države in potencialno tudi za Slovenijo.

"Verjamem, da bo morala tudi slovenska vlada v kratkem o teh zadevah razpravljati. To razpravo bom zagotovo sprožil, kajti gre za to, da moramo sprejeti obrambno-varnostno oceno in seznaniti ustrezne deležnike v Sloveniji o tem, kakšne posledice bi lahko imelo nadaljnje dogajanje na tem področju. Govorim o možnem odstopu ZDA od tega sporazuma," je povedal Cerar po dvodnevnem zasedanju zunanjih ministrov Nata v Bruslju.

Minister meni, da je prav, da o tem razpravlja tako vlada kot vlada skupaj z opozicijo v pristojnih forumih, saj Slovenija mora imeti jasno stališče o tem vprašanju. "Prav je, da se vsi deležniki v Sloveniji, ki morajo biti o tem informirani, o tem seznanijo, da bomo tudi mi pripravljeni na razvoj dogodkov," je poudaril. Posvetovanja bi bilo po ministrovih besedah mogoče izvesti januarja, a se mora o tem še pogovoriti s premierjem Marjanom Šarcem.

Že dosedanje ravnanje Rusije po Cerarjevih besedah ogroža evropske države in potencialno tudi Slovenijo, saj ima Rusija v primeru konflikta nepošteno pridobljeno prednost. Poleg tega pa vemo, da te rakete dosežejo evropske prestolnice v zelo kratkem času, v katerem se je zelo težko pripraviti na odziv, zato je stanje že zdaj zelo zaskrbljujoče, je izpostavil minister.

Verjetnost, da bi začela Rusija spoštovati pogodbo v prihodnjih dveh mesecih, kolikor so ji dale ZDA časa, sicer pa napovedale odstop od dogovora, je po Cerarjevi oceni izjemno majhna. A minister ni želel govoriti o nadaljnjih korakih Nata in načrtu B, saj da je za to prezgodaj ter da je treba dati priložnost dialogu in rehabilitaciji sporazuma. Dejal je le, da bo treba v primeru neustreznega odziva Rusije graditi odločitve skupaj korak za korakom.



Pogodba o omejitvi jedrskih raket srednjega dosega (INF), ki sta jo leta 1987 podpisala tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan in zadnji voditelj Sovjetske zveze Mihail Gorbačov, je bistveno prispevala h koncu hladne vojne in k zagotavljanju varnosti v zaveznicah v minulih treh desetletjih, izpostavljajo tako v EU kot v zvezi Nato.

Rusija krši pogodbo, kar spodkopava varnost zaveznic in temelje učinkovitega nadzora nad oboroževanjem, so v torek v skupni izjavi poudarili zunanji ministri zveze Nato. Položaj, ko ena stran pogodbe ne spoštuje, ni vzdržen, so še izpostavili. Ministri so zato Rusijo pozvali k celovitemu in preverljivemu spoštovanju pogodbe in opozorili, da je od njenih dejanj odvisna usoda tega dogovora.

Ameriški zunanji minister Mike Pompeo pa je nato opozoril, da bodo ZDA odstopile od dogovora, če Rusija ne bo v 60 dneh zagotovila celovitega spoštovanja. Ameriški predsednik Donald Trump je sicer že oktobra napovedal odstop ZDA od tega dogovora, zato se je ugibalo, da bi lahko Pompeo ameriški odstop naznanil na tem zasedanju, a so v Bruslju pričakovali, da v času žalovanja po smrti bivšega ameriškega predsednika Georgea Busha starejšega tega ne bo storil.

Rusija pogodbo ogroža z razvojem in nameščanjem novega raketnega sistema 9M729, ki ga je težko zaznati, lahko deluje jedrsko in lahko doseže evropska mesta z malo ali nič opozorilnega časa, opozarja generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Na vprašanja, kako se bo odzval Nato, če Rusija ne bo upoštevala poziva k spoštovanju pogodbe, pa odgovarja, da ne bi bilo prav, če bi sedaj ugibal o odzivih. Zatrdil pa je, da bo odziv skupen in ustrezno odmerjen, ter izpostavil nujnost zagotavljanja verodostojnega odvračanja.