mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

marjetka-voglar-in-rudi-mlakar, poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Rudi premagal vse ovire in zanetil ljubezen

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Počivalšek bi rad dobil pristojnost nad SDH

Deli na:
Počivalšek bi rad dobil pristojnost nad SDH

Zdravko Počivalšek - Foto: Bobo

Odbor DZ za gospodarstvo je predstavitev kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška ocenil kot ustrezno. Kandidat meni, da je mogoče koalicijsko pogodbo uresničevati v dialogu, ne da bi poslabšali konkurenčnost poslovnega okolja. Poudarja tudi koriščenje evropskih sredstev in upravljanje državnega premoženja.

Počivalšek, ki je bil na čelu tega resorja že med vlado Mira Cerarja in prihaja iz ministrske kvote SMC, je na včerajšnji seji člane odbora prepričal - njegovo predstavitev so podprli z 11 glasovi za in nobenim proti.

Kot ključno prioriteto je izpostavil ohranjanje konkurenčnosti poslovnega okolja, ki mora biti stabilno in predvidljivo. Zato bo ključno, da bodo spremembe usklajevali med različnimi deležniki, tudi socialnimi partnerji, in ne bodo uvedene čez noč, da se bodo podjetja lahko prilagodila.

Le gospodarska rast bo namreč lahko zagotovila tudi izpolnitev koalicijskih zahtev ob nadaljnji vzdržnosti javnih financ, je poudaril.

Veliko pozornosti namerava nameniti koriščenju evropskih sredstev, da bi s čim manj birokratskimi težavami podporo dobili tisti, ki jo potrebujejo.

Med prioritetami je navedel tudi nujnost izboljšanja upravljanja državnega premoženja; s povečanim donosom bo namreč na voljo tudi več sredstev za področja, kot sta zdravstvo in šolstvo. Kot je navedeno tudi v koalicijski pogodbi, se zavzema za to, da bi SDH s finančnega prenesli v pristojnost gospodarskega ministrstva, ker da bo v prihodnje več poudarka na poslovnem prestrukturiranju, in med drugim v okviru SDH ustanovili turistično divizijo, da bi izboljšali upravljanje turističnih družb v državni lasti.



Počivalšek je v razpravi ob vprašanjih poudaril, da bo eden največjih izzivov zagotoviti dovolj ustreznega kadra. Potrebnih bo več ukrepov, med drugim glede izobraževanja - po njegovem mnenju bo treba prenoviti sistem vajeništva, saj je sedaj odziv zelo slab, tudi sicer pa bo treba šolski sistem prilagoditi tako, da bo pokrival spremenjene potrebe gospodarstva. Zagotoviti bo med drugim tudi treba, da bo delo "stimulativno", proučiti možnosti glede uvoza delovne sile ter upokojencem omogočiti delo.

Izpostavili so tudi digitalizacijo, pri čemer je Počivalšek dejal, da so večja podjetja, ki so dejavna v tujini, na področju digitalizacije na primerni ravni, več težav pa da je pri manjših podjetjih. Podprl je idejo, da bi v DZ ustanovili nov odbor, ki bi se ukvarjal s tem področjem.

Kakšna bo njegova "moč" v vladi, kar je zanimalo nekatere člane odbora, ni mogel napovedati, dejal pa je, da bo vlada učinkovita le, "če bomo vsi igrali na en gol". Poudaril je, da bo kot minister storil vse, da bi ohranili poslovno okolje konkurenčno.

Že včeraj dopoldne je Počivalšek v luči polemike glede davčnih predlogov v koalicijski pogodbi ocenil, da so reakcije preuranjene. O obdavčitvi kapitala je dejal, da je ta v Sloveniji primerjalno najmanj obdavčen, delo pa najbolj. Glede napovedane določitve spodnje meje davka od dohodka pravnih oseb pri petih odstotkih je ocenil, da bo dodatni izplen nižji od pričakovanj, ker se bodo podjetja prilagodila, zato se bo morala vlada odločiti, ali je takšna sprememba smiselna.

O zvišanju minimalne plače je menil, da se mora ta usklajevati z inflacijo, pri administrativnem dvigu pa da je treba biti previden, saj lahko dvig za določena podjetja pomeni velike težave.