Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Odhajajoči Cerar: Odkril sem, da niti ne morem niti ne želim postati populist

Deli na:
Odhajajoči Cerar: Odkril sem, da niti ne morem niti ne želim postati populist

Miro Cerar, Marjan Šarec in Zdravko Počivalšek. - Foto: Bobo

Dosedanji predsednik SMC Miro Cerar je v nagovoru na kongresu, na katerem predaja vodenje stranke Zdravku Počivalšku, spregovoril o občutkih v času vodenja vlade in SMC. Razkril je, da se je večkrat znašel v dilemi med lažnim videzom in vsebino in se nekajkrat trudil odigrati držo za več popularnosti. A se je, pravi, vselej odločil za vsebino. Med gosti kongresa je tudi premier Marjan Šarec.

Cerar je tudi v nagovoru zbranim jasno podprl Počivalška in izpostavil, da so Počivalškovi dosežki, njegova širša prepoznavnost ter njegova odločenost, da stranko popelje v nove uspešne projekte, glavne lastnosti, ki ga kvalificirajo za vodenje stranke. "Ko je na moje povabilo vstopil v našo stranko, se je zavezal našim skupnim vrednotam in ciljem. Verjamem, da bosta njegova predanost SMC in njegova neizčrpna energija omogočili stranki, da uspešno nadaljuje svoje temeljno poslanstvo, to je delovanje v korist in dobro Slovenije," je dejal Cerar.

Spomnil je, da je sam pred dobrimi petimi leti od ustanovnega kongresa SMC prejel soglasno podporo, da stranko povede na volitve in prevzame odgovornost za vodenje države. To je ob širokem zaupanju volivcev pripeljalo do tega, da je lahko kot predsednik SMC oblikoval vlado, ki je po več letih politične nestabilnosti ter hudih finančno-ekonomskih in socialnih pretresov stabilizirala politični prostor in državo popeljala iz krize.

Ob koncu nagovora je čustveno spregovoril o svojem počutju v vlogi predsednika vlade in največje stranke. To obdobje je bilo, kot priznava, nadvse zahtevno, pogosto tudi težko. Zaveda se, da pogosto ni bil dovolj všečen širši javnosti, marsikdaj tudi ne članicam in članom SMC. "Naj priznam, da sem se - tudi po nasvetu drugih - nekajkrat trudil odigrati politično držo, ki naj bi mi prinesla več popularnosti. Toda vedno znova sem v takih trenutkih hitro odkril, da se mi to upira, da to nisem jaz in da niti ne morem niti ne želim postati populist," je povedal.

Obenem pa ugotavlja, da "v današnjem času, ko vedno bolj prevladujeta površinska všečnost in prazen videz, takšna naravna osebna drža ne prinaša dovolj političnih točk". Namesto pridobivanja teh točk se je tako, kot je pojasnil, raje odločil, da ostane zvest samemu sebi in se ne pretvarja: "Prav takšen stojim tudi danes tu pred vami in se z občutkom hvaležnosti poslavljam od vodenja SMC."

Zahvalil se je tistim, ki so mu in mu še vedno zaupajo: "Prav je, da ne nasedate številnim neresnicam in lažem, ki jih o meni vztrajno proizvajajo in širijo moji in naši nasprotniki." Počivalšku in vodstvu SMC je v tem pogledu zaželel bolj objektivno in korektno javno obravnavo ter tudi več opore med strankinim članstvom.

Glede prihodnosti stranke je opozoril, da vodi ključne vladne resorje in so soodgovorni za prihodnost države. Obenem si za stranko želi dostojnega političnega videza, takšnega, ki pomeni višjo politično kulturo, državotvorno držo brez oholosti in domišljavosti in skrb za ljudi brez blefa in všečnih zavajanj. Želi si tudi pamet, ki je kombinacija šolskega znanja na eni in naravne zdrave pameti na drugi strani, ter srčnosti, "ki se v politiki kaže v tem, da nam je iskreno mar".

Priznal je, da je obdobje, ko so vodili vlado in v katerem "navkljub pritiskom in skušnjavam SMC ni poniknila v pasteh korupcije ali ekstremizma", samorastniško stranko izčrpalo. Priznal je, da so delali napake, "bili politično naivni, pogosto dvomili sami vase ter bili večkrat notranje razklani".

"Plačali smo tudi ceno neizkušenosti in premile selekcije med vsemi tistimi, ki vedno z nezgrešljivim nosom za osebne kariere najdejo pot do zmagovalcev volitev. Nekateri so pri tem še posebej koristoljubno izrabili tudi moje in vaše zaupanje. Vse to in še kaj se seveda dogaja vsaki politični stranki, toda nam, novincem na političnem prizorišču z velikansko odgovornostjo vodenja države, je to prizadejalo precejšnje rane," je navedel. Ob tem pa je spomnil, da so že v začetku leta 2018 nekateri SMC odpisali, kljub temu pa so na volitvah še vedno dosegli rezultat, ki jim umešča med pomembne politične akterje. "Ne pozabimo tega sedaj, ko nas nekateri ponovno proglašajo za politično mrtve," je bil jasen Cerar.

"Danes smo tu zato, da Sloveniji in Evropi pokažemo, da SMC je in bo, da ostajamo aktiven in konstruktiven člen slovenske politike," je dejal.

Na volilnem kongresu SMC okoli 400 udeležencev



Več kot 400 udeležencev, med njimi 210 delegatov, se je v Ljubljani zbralo na volilnem kongresu SMC. Med gosti so tudi predstavniki več drugih političnih strank. Dosedanji predsednik SMC Miro Cerar je v izjavi pred dogodkom podprl edinega kandidata za svojega naslednika Zdravka Počivalška in dejal, da mu predaja kapetanski trak.

Cerar meni, da je po petih letih nastopil čas, da prepusti vodenje nekomu, kot je Počivalšek, "z veliko energije, z voljo do tega, da stranko pelje naprej. Z vizijo, s katero se popolnoma ujemajo tudi strankine vrednote in v katero tudi sam verjamem".

Cerar je spomnil, da stranko, ki je bila pet let v vladi, zapušča z 10 poslanci in štirimi ministri, imajo delujoče lokalne odbore in simpatizerje. A je priznal, da je strankina javnomnenjska podpora zelo nizka in bo treba veliko delati, da z novim vodstvom vsi skupaj ponovno pridobijo zaupanje volivcev, kot si ga želijo.

Cerar zagotavlja, da ostaja zvest član stranke, del ekipe v stranki, s katero bo naprej igral. Želi pa si želi več energije usmeriti v delo zunanjega ministra, saj je tudi pri tem veliko izzivov.

"Veseli me, da smo kot samorastniška stranka, ki je izšla iz civilne družbe, uspeli v štirih letih vodenja popeljati državo iz krize, jo uspeli politično stabilizirati, prepustiti sedanji vladi državo v dobri kondiciji in smo čvrst in aktiven člen aktualne vlade," je dejal Cerar. Želi si, da bi SMC ostala pri svojih vrednotah, verjame pa, da bo novi predsednik "s svojo energijo, elanom in z vsemi nami predstavil tudi sveže programske usmeritve, ki nas bodo kot socialno-liberalno stranko bolj približale volivcem in še bolj pripomogle k delovanju države".

Cerar je še pojasnil, da ostaja podpredsednik vlade. Verjame v svojo poslanstvo v vladi in ga namerava opravljati, dokler bo imel zaupanje predsednika vlade, kolikor ve, pa ima tudi zagotovo zaupanje stranke.

Številna udeležba in pozitivno vzdušje na strankinem kongresu kaže, da stranka še živi in se želi povezovati. Med delegati so najvidnejši obrazi sedanjega vodstva SMC in tudi nekateri tisti, ki jih v tem krogu ni več. Na strankino željo po povezovanju pa kaže tudi prisotnost predstavnikov drugih političnih strank, tudi opozicijskih. Tako sta prisotna poslanec SDS Franc Breznik in vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat, iz vladnih krogov pa tudi premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec, vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper ter predstavniki DeSUS. Prisoten je tudi predsednik zunajparlamentarne SLS Marjan Podobnik.

Šarec je v nagovoru kongresu dejal, da se zaveda, kako pomembno je strankarsko dogajanje in sodelovanje strank, zlasti tistih v vladi. Po njegovih navedbah ni vsak dan najlažje, a se niso zbrali zato, ker bi bilo lahko, ampak ker imajo radi izzive. So namreč taki, kot pravi, da želijo aktivno sodelovati in soustvarjati politično sliko.

Cerarju se je Šarec zahvalil za vse, kar je naredil za stranko in kot minister ter kot predsednik prejšnje vlade. Po njegovih navedbah Počivalšek nikoli ni zbežal, ampak vedno vztrajal, tako tudi danes. Prevzemanje funkcij ni lahko, ampak je težko v vsaj 80 odstotkih, je dejal Počivalšku. Po besedah Šarca SMC tvorno sodeluje v vladi in verjame, da bodo tudi v prihodnje dobro sodelovali. Počivalšku je zaželel uspešno vodenje stranke.

Kongres so nagovorili tudi predstavniki gospodarstva, predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup in predsednik obrtne zbornice Branko Meh.