Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Novi šef SMC Počivalšek: Rezultati preteklih volitev nas ne smejo zbiti

Deli na:
Novi šef SMC Počivalšek: Rezultati preteklih volitev nas ne smejo zbiti

Zdravko Počivalšek in Miro Cerar. - Foto: Bobo

Delegati kongresa SMC so danes soglasno za novega predsednika stranke izvolili ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. S tem se z vrha SMC poslavlja njen soustanovitelj in prvi predsednik Miro Cerar.

Novi predsednik SMC Zdravko Počivalšek je v nagovoru pred izvolitvijo izpostavil zavezanost k socialnemu dialogu: "Skrb za razvoj je odgovornost strank, gospodarstva in sindikatov." Zavzel se je za gospodarsko stabilnost, pravično socialno državo, liberalni pristop in trajnostno naravnanost, ter da gre SMC "ne levo ne desno, ne nazaj, le naprej".

Počivalšek je bil v volilnem nagovoru delegatov na današnjem volilnem kongresu stranke optimističen in je izpostavil, da jih rezultati preteklih volitev "ne smejo zbiti". "Ti so namreč nekajkrat presegli javnomnenjske napovedi pred volitvami. Prepričan sem, da tudi tokratnim napovedim ne gre povsem verjeti," je dejal ob dejstvu, da SMC že nekaj časa domuje na dnu javnomnenjskih lestvic.

SMC ima po njegovih besedah zdravo jedro stranke v ljudeh, inovativne ideje, prodorno vizijo, uporabna znanja in ambiciozne cilje, torej "vse, kar je potrebno, da kazalce javne podpore stranki obrnemo navzgor".

Opozoril je, da je stranka kljub široki paleti rezultatov, ki jih je dosegala v preteklosti, danes na pragu preobrazbe. Ker je prepričan, da brez ekipe ne moreš spremeniti veliko, se je, kot je dejal, za kandidaturo odločil šele ob izraženi podpori poslancev, članov izvršnega odbora, lokalnih odborov in dosedanjega predsednika Mira Cerarja. "Bil je tisti, ki je svoje ideje in vizijo prelil v realnost, na eno mesto pripeljal glave, ki so stkale čisto novo - liberalno in moderno politiko," je dejal in se mu zahvalil za požrtvovalnost in doprinos slovenski družbi.

"Takrat je bila naša država na pomembni prelomnici. Da bi se premaknila z mrtve točke, je potrebovala pogum, široko znanje in zanos, a tudi politično kulturo. To so kvalitete SMC, ki jih je stranka imela takrat in jih ima tudi danes," je izpostavil in dodal, da mu je bila stranka še kako blizu tudi zaradi sredinske usmeritve in neobremenjenosti s preteklostjo.

Spomnil je, da takrat še ni bil član SMC, saj si je "delal utvare, da lahko deluje samostojno, neodvisno". "Neumnost. Težko igraš za reprezentanco, če ne nosiš reprezentančnega dresa," je dodal. V stranko se je včlanil šele lani.

Izpostavil je dosedanje dosežke SMC in močno trenutno vlogo v vladi in DZ. "Osnove, ki smo jih postavili pod dosedanjim vodstvom, so odlične. Sam si želim le nadgraditi dosedanje uspešno delo stranke," je dodal in navedel štiri ključne usmeritve.



Kot prvo usmeritev je izpostavil gospodarsko stabilnost, pri čemer je zavrnil umetno deljenje med zdravim gospodarstvom in socialno državo. "V SMC se zavedamo, da je to absurd. Zdravo gospodarstvo je namreč osnova za socialno državo, ki vodi v splošno družbeno blaginjo," je pojasnil in dodal, da je osnova vsega ugodno, predvidljivo poslovno okolje, v katerem podjetja lahko ustvarjajo dodano vrednost.

Ob tem je izpostavil, da ko je gospodarsko stanje v državi ugodno, državljani volijo stranke, ki se v političnem prostoru pozicionirajo levo. Ko so gospodarski kazalniki slabi, volijo desne stranke. "Moj cilj je zato ohranjati gospodarsko stabilnost, saj le-ta omogoča, da volilno telo gleda na dobrobit slehernega posameznika," je navedel.

Druga usmeritev je tako pravična socialna država, saj si želi, "da kakršnokoli pomanjkanje ne bi bila več tema - niti nedeljskih kosil niti političnih obračunavanj".

Izpostavil je odgovornost delodajalcev, da za vsako opravljeno delo zagotovijo dostojno plačilo. Starejšim je treba omogočiti izbiro aktivne ali mirne starosti, predvsem pa jim zagotoviti kakovostno življenje, bodisi preko dolgotrajne oskrbe, dostojnih pokojnin, sodobnih domov za ostarele ... Na drugi strani je treba po njegovih besedah omogočiti mladim, da se lahko čim prej postavijo na svoje noge. Prepričan je, da bi se morali podjetnosti učiti že v šolah.

Tretja Počivalškova usmeritev je liberalni pristop. "Vsak lahko pove svoje mnenje. Drugačnost in različna mnenja so vendarle bogastvo, če znamo iz njih potegniti najboljše in najti ustrezen kompromis," je navedel in dodal, da so liberalne stranke akterji v boju zoper neenakosti, izključevanju in drugih oblik ekstremističnih pogledov.

Četrti steber njegovega delovanja pa bo trajnostno gospodarstvo, kjer je izpostavil, da se bomo morali vsi začeti vesti bolj odgovorno do okolja. "Resno skrb za trajnostni razvoj lahko pokažemo le s tesnim in sistematičnim sodelovanjem okoljskega sektorja z gospodarstvom in državo. Če namreč ne bomo nečesa hitro ukrenili, se bo Slovenija utopila v odpadkih. Meje se bodo za izvoz le-teh zaprle, zato moramo skupaj najti načine, da jih bomo lahko koristno uporabili v krožnem gospodarstvu," je navedel in dodal, da mora trajnostna komponenta postati osnoven element vsakega poslovnega modela.

kar se tiče stranke, je Počivalšek izrazil še željo okrepiti aktivno vlogo lokalnih kot programskih odborov. Obenem pa je dodal, da so tudi s širokim krogom vabljenih pokazali, da so prepričani, "da boljši jutri lahko dosežemo le skupaj".