Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar na kongresu stranke ponovno izvoljen za predsednika SMC

Deli na:
Cerar na kongresu stranke ponovno izvoljen za predsednika SMC

Foto: Bobo

Člani kongresa SMC v Mariboru so svojemu prvemu predsedniku Miru Cerarju podelili še en mandat za vodenje stranke, ki jo bo popeljal tudi na junijske državnozborske volitve. Cerarja je v javnem glasovanju kot edinega kandidata soglasno podprlo 218 delegatov.

Novoizvoljeni predsednik je napovedal, da bo SMC ostala povezovalna stranka, ki bo v Sloveniji spodbujala sodelovanja. Zagotovil je, da bo storil vse za dobro vodenje stranke. Izpostavil je tudi pomen članstva oziroma stranke kot celote.

Cerar si želi, da bi v stranki bili "vsi za enega in eden za vse" ter da bi bilo tako tudi v Sloveniji.

"Na državnozborske volitve pa vas želim popeljati optimistične, polne energije, oborožene z našim programom in vero v to, da smo naredili veliko dobrega," je še dejal udeležencem kongresa.

Predsednik SMC Miro Cerar je v nagovoru članov kongresa v Mariboru izpostavil že opravljeno delo stranke in vlade, ki jo vodi, a poudaril, da njihovo delo ni končano. "Zato je potreben drugi mandat in zato se borimo zanj. Ker je treba delo opraviti do konca," je poudaril Cerar, ki je bil danes edini kandidat za nadaljnje vodenje stranke.

Cerar je v nagovoru najprej poročal o delu in uspehih stranke v zadnjem mandatu, ko SMC tudi vodi vlado. Med drugim je naštel gospodarsko rast, zmanjšanje brezposelnosti in javnega dolga ter napredovanje Slovenije na lestvici konkurenčnosti. Izrazil pa je željo, da člani kongresa njegovo poročilo o delu stranke ter vlade in kandidacijski nagovor razumejo kot celoto. "Le če nas preveva skupen ponos nad doseženim, si zaslužim vaše ponovno zaupanje," je dejal.

Spomnil je na začetke dela stranke, ki je bila ustanovljena tik pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami leta 2014. Po njegovih navedbah so dali vedeti, da bodo prvi mandat državo potegnili iz krize, "jo normalizirali in stabilizirali, pognali v tek, da bi lahko v drugem mandatu dobrobiti stabilnega gospodarskega napredka in družbene blaginje enakopravno delili med ljudi".


Kot je dejal, so v začetku delovanja iskali odgovorne posameznike, ki bi si upali prevzeti odgovornost za tako dolgoročno nevzdržne sisteme, kot so bili tedaj javne finance, zdravstvo in pravosodje. "Ni naključje, da so prav ti moji kolegi in kolegice bili in so še pod najhujšim udarom - in treba je bilo vzdržati vse te pritiske," je poudaril in dodal, da "kdor ni izkusil dnevnih pritiskov, dobronamernih in zlonamernih, ta težko razume, skozi kaj vse smo šli ta štiri leta".

Zato je bilo izredno pomembno, "da se je v SMC v tem času izoblikovala strankarska infrastruktura", je poudaril predsednik stranke. Po njegovih trditvah so tudi njihovi začetni visoki standardi ostali neokrnjeni.

"Ko nam danes pripisujejo, da smo na začetku vse stavili na etiko, jim moramo odgovoriti: da, delovno etiko, profesionalno etiko, starševsko etiko, etiko spoštovanja generacij," je dejal in poudaril, da si tega ne pustijo vzeti. "Noben tabloid nas glede tega ne bo zamajal - in nobena politična konkurenca nas ne more odvrniti od te usmeritve. Nasprotno, tudi od njih zahtevamo enako stopnjo etičnosti, ne pa da za svoja nedopustna ravnanja dobivajo odpustke," je povedal Cerar.

Tisto, kar je danes drugače kot pred štirimi leti, so po njegovem mnenju izkušnje z vodenjem vlade. Prepričan je tudi, da čas zadnjih štirih let ni bil čas političnih afer ne koalicijskih kriz, ampak "čas razvoja in dviga življenjskega standarda večine državljanov".

Ob tem se je dotaknil štirih tem, po katerih jih bo "pomnila in sodila zgodovina", in sicer begunski val, drugi tir, NLB in arbitraža.

Poročilo o vladnih uspehih pa po premierjevem mnenju velja skleniti s kritično refleksijo Slovenije danes. "Da bi razumeli, zakaj smo tu, da ostanemo, zakaj naše delo še ni končano - in zakaj bo bolje za vse, da SMC nikamor ne gre," je dejal Cerar.

Meni, da zaslužijo boljšo oceno kot nekatere vlade pred njimi. Ko bodo volivci čez nekaj mesecev odločali, komu dati glas, naj se po njegovih navedbah vprašajo, "ali bi raje živeli prihodnost z malo bolj dolgočasnimi odličnjaki, ali bodo tvegali s tistimi, ki bi v resnici morali ponavljati letnik, ne pa mandata".