Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pet let po evforiji ob zmagi na volitvah se Cerar klavrno poslavlja od vodenja SMC

Deli na:
Pet let po evforiji ob zmagi na volitvah se Cerar klavrno poslavlja od vodenja SMC

Miro Cerar. - Foto: Bobo

Delegati tretjega rednega kongresa SMC bodo danes v Ljubljani volili novo vodstvo. Prvi predsednik Miro Cerar se bo poslovil s tega položaja in vodenje stranke predal gospodarskemu ministru Zdravku Počivalšku, ki si želi kazalce javne podpore stranke obrniti navzgor. Počivalšek je edini kandidat za predsednika, presenečenj ni pričakovati.

Cerar je svoj odhod z vrha SMC napovedal junija, po slabem rezultatu stranke na majskih evropskih volitvah. Že tedaj so se pojavila namigovanja, da ga bo nasledil Počivalšek, sicer minister iz kvote SMC in član strankinega izvršnega odbora. Izziv se je odločil sprejeti ob podpori izvršnega odbora SMC, poslancev, lokalnih odborov in predvsem Cerarja, ki ga je v minulem mandatu povabil na ministrski položaj in v stranko.

Cerar je za STA pred nekaj dnevi navedel, da vodenje stranke predaja Počivalšku v zelo konstruktivnem duhu, ob čemer je vesel, da stranka ostaja enotna. Prepričan je, da bo pod novim vodstvom ostala močna in prepoznaven akter na slovenskem političnem parketu.



Tudi Počivalšek je po najavi kandidature izrazil prepričanje, da ima SMC pomembne zasluge za uspešne gospodarske kazalce in za to, da je v Sloveniji danes življenje bistveno boljše kot leta 2014. Želi si nadgraditi dosedanje uspešno delo stranke, kazalce javne podpore stranke obrniti navzgor ter tako dodatno utrditi položaj stranke, "ki ima danes z desetimi poslanci pomemben glas v državnem zboru in s štirimi ministri pomembno pozicijo v vladi".

Delegati bodo danes spreminjali tudi statut ter volili del sveta stranke. Na kongres so kot gostje povabljeni predstavniki vseh parlamentarnih strank in zunajparlamentarne SLS, udeležbo je napovedal tudi premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec. Med drugim pa bo kongres nagovoril predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup.