sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

Scheffler 23 pm Ekipa24.si

Številka ena na svetu v lisicah! Ne boste ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar od Vebra terja poročilo o očitani zlorabi pooblastil

Deli na:
Cerar od Vebra terja poročilo o očitani zlorabi pooblastil

Foto: Bobo

Predsednik vlade Miro Cerar se je včeraj z obrambnim ministrom Jankom Vebrom po telefonu pogovarjal o najnovejših ugotovitvah komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb o domnevni zlorabi obveščevalno-varnostne službe obrambnega ministrstva. Cerar je ob tem od Vebra zahteval poročilo glede očitkov, so sporočili iz premierjevega urada.

Veber je predsedniku vlade zagotovil, da ni storil nič nezakonitega, ter dejal, da bo okoliščine pojasnil na četrtkovi novinarski konferenci.

Kljub temu je Cerar, ki bo v naslednjih dveh dneh v tujini zaradi zasedanja Evropskega sveta, Vebra zadolžil, da mu do konca tedna pripravi natančno poročilo glede očitkov o kršitvi zakonodajnih pooblastil, ki jih ima kot minister za obrambo, so še dodali v premierjevem kabinetu.

Komisija DZ je v nenapovedanem nadzoru ugotovila domnevno politično zlorabo obveščevalno-varnostne službe Morsa, ker je Veber tej službi naročil pripravo analize pozitivnih in negativnih vidikov privatizacije Telekoma, kar po besedah poslanca NSi Mateja Tonina, ki je vodil nadzor, presega zakonska pooblastila.

Veber je v odzivu na očitke zatrdil, da sta obrambni in državni varnostni sistem močno odvisna od telekomunikacijskega omrežja, najpomembnejši poslovni partner obrambnega ministrstva na tem področju pa je Telekom, zato bi se morali v primeru zamenjave njegovega lastnika ustrezno pripraviti.