cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

jesenice alge Svet24.si

Temni madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar ima Vebra dovolj, z žuganjem z ovadbo je šel minister "preko običajne meje in mere"

Deli na:
Cerar ima Vebra dovolj, z žuganjem z ovadbo je šel minister "preko običajne meje in mere"

Foto: Bobo

Premier Miro Cerar ocenjuje, da je minister za obrambo Janko Veber z včerajšnjimi opozorili o izpodkopavanju obrambnih ukrepov šel preko običajne meje in mere. Medtem pa je Veber še zaostril svoje izjave. Za STA je navedel, da skupina strokovnjakov razmišlja o kazenski ovadbi zoper predsednika vlade. Vendar pa ni razkril njihovih imen.

Veber je včeraj popoldne v izjavi za medije pojasnil, da je Cerarju poslal opozorila o izpodkopavanju obrambnih ukrepov v skladu s 366. členom kazenskega zakonika. Na vprašanje STA, ali to pomeni nekakšno napoved kazenske ovadbe zoper Cerarja oz. ali o tem razmišlja, pa je zvečer odgovoril, da ne on, pač pa skupina strokovnjakov.

Medtem pa je Cerar ob robu včerajšnje proslave na predvečer 25. obletnice prvih večstrankarskih volitev v Sloveniji komentiral popoldanska Vebrova opozorila. "Današnje izjave Vebra so šle preko neke običajne meje in mere. Jaz jih ta trenutek, ob tem svečanem dogodku, ne želim komentirati," je dejal. A obenem napovedal, da se bo zagotovo, če bo treba, nanje odzval v prihodnjih dneh.

Že pred tem so iz Cerarjevega kabineta sporočili, da je Cerar popoldne od Vebra prejel več sporočil udeležencev, ki se nanašajo na petkovo zasedanje sekretariata Sveta za nacionalno varnost. Prav tako ne razumejo povezave med vsebinami, ki jih je obravnaval sekretariat, in 366. členom kazenskega zakonika, ki ga omenja minister.

Ta člen določa, da se tistega, ki uniči obrambne naprave, obrambne objekte, položaje, orožje ali druga obrambna sredstva, jih napravi neuporabna ali kako drugače ovira ali opušča obrambne ukrepe države, kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

Premier Cerar sicer predlaga razrešitev Vebra zaradi njegovih navodil obveščevalno-varnostni službi ministrstva za obrambo glede analize posledic privatizacije Telekoma. Kot je navedel v predlogu, je Veber objektivno odgovoren za nezakonito, nepravilno in nepregledno delovanje omenjene službe. Veber pa nasprotno trdi, da je ravnal zakonito. O premierjevem predlogu za Vebrovo razrešitev bo DZ odločal na izredni seji v četrtek.

Včerajšnje Vebrove izjave bi lahko še zaostrile odnose med predsednikom vlade in SD, ki še vedno ni rekla zadnje besede o morebitnem odhodu iz koalicije. V SD sicer podpredsednika stranke, ministra Vebra, vseskozi podpirajo, z njegovo včerajšnjo izjavo pa, kot so pojasnili za STA, vodstvo stranke ni bilo seznanjeno.