sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

aretacija Ekipa24.si

Vklenjen v lisice! Policija po prometni nesreči ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

tacen kajak Ekipa24.si

Sava zalila del tribun v Tacnu! Močno deževje ni...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Veber: Kako bo Stepišnik kot poslanec lahko nadziral delo vlade, razdeljevanje subvencij

Deli na:
Veber: Kako bo Stepišnik kot poslanec lahko nadziral delo vlade, razdeljevanje subvencij

Foto: Bobo

Predsednik DZ Janko Veber je v izjavi medijem na vprašanje, ali je minister za gospodarstvo v odstopu Stanko Stepišnik primeren za poslanca, dejal, da ima DZ zagotovo zelo pomembno nalogo, ki je vezana na nadzor nad delom vlade. Pri tem se zagotovo odpira vprašanje, kako bo Stepišnik to delo lahko opravljal, pravi Veber.

Na vprašanje, ali torej ne bi smel biti poslanec, pa odgovarja, da bi bilo treba zlasti ugotoviti, kako bo lahko nadziral delo vlade, razdeljevanje subvencij. To je po njegovem mnenju zagotovo ena od tem, o katerih se bodo morali pogovoriti v poslanski skupini PS, kako bodo torej razdelili delo. Veber pričakuje, da bo do tega dogovora tudi prišlo.

Stepišnik, ki se ta teden vrača v poslanske klopi, je odstopil po očitkih zaradi dodeljevanja subvencij Emo Orodjarni, katere solastnik je. Tako Stepišnik kot premierka Alenka Bratušek sta poudarila, da pri dodeljevanju subvencij ni bilo nič nezakonitega. A je premierka pozvala, naj takšni visoki standardi v politiki ostajajo praksa in naj jih spoštujejo tudi tisti, ki so dva dni obtoževali Stepišnika.

Na začetku sredine izredne seje se bo DZ seznanil z obvestilom premierke, da bo po odstopu Stepišnika z mesta ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo njegovo funkcijo začasno opravljal finančni minister Uroš Čufer. Posle od Stepišnika bo prevzel predvidoma v drugi polovici tedna.



V zraku pa je tudi napovedana interpelacija zoper ministra za infrastrukturo in prostor Samu Omerzelu. V SDS in NSi so že zagotovili podpise za vložitev interpelacije. Omerzel se je pod drobnogledom znašel zaradi poslov svojega podjetja Lastinski z državo.

Minister prihaja iz kvote DL, premierka je odgovorna za kompetentno ekipo, zato v SD rešitve pričakujejo iz tega naslova, je dejal Veber. Na vprašanje, ali ga neodločanje premierke preseneča, pravi, da težko komentira. Zagotovo pa ima premierka razloge za tako odločitev, ki da jih bo zagotovo v nadaljevanju pojasnila, je dodal.

V primerjavi s primerom Stepišnik pa pravi, da je treba predvsem razumeti, da ta hip Slovenija potrebuje zelo kompetentne ljudi na vseh mestih, "če se želimo odzvati na zahtevne razmere, v katerih smo se znašli tudi po odstopu Komisije za preprečevanje korupcije". To je po Vebrovem mnenju dodaten kriterij, ki ga je treba upoštevati tudi pri delu vlade. "V veliki meri je od posameznika odvisno, ali bo to upošteval, da ne bo dodatnega dvoma v to, ali je kaj pravilnega ali nepravilnega pri vodenju katerega od resorjev," je dodal predsednik DZ.