Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Če ne pride Orban v Slovenijo, gre pa Janša v Budimpešto

Deli na:
Če ne pride Orban v Slovenijo, gre pa Janša v Budimpešto

Viktor Orban in Janez Janša - Foto: Primož Lavre

Predsednik vlade Janez Janša bo danes sodeloval na demografskem vrhu v Budimpešti, na katerem bodo med drugim govorili izzivih na področju demografije, napovedujejo v premierjevem kabinetu. V središču razprav, na katerih bo sodeloval tudi nekdanji ameriški podpredsednik Mike Pence, bo družina.

Na 4. demografskem vrhu, ki poteka na dve leti, bodo sodelovali premierji več držav članic EU, nekdanji ministri, člani Evropskega in nacionalnih parlamentov, najvišji predstavniki različnih verskih skupnosti, predstavniki civilne družbe, akademiki in novinarji.

Po navedbah madžarske vlade bo sodelovalo okoli 70 govorcev, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Janša bo sodeloval na panelu z naslovom Družina: ključ do trajnosti, na katerem bodo poleg njega sodelovali še nekdanji ameriški podpredsednik Mike Pence, srbski predsednik Aleksandar Vučić in poljski premier Mateusz Morawiecki, so sporočili iz Janševega kabineta.

Vrha se bodo predvidoma udeležili tudi madžarski premier Viktor Orban, češki premier Andrej Babiš in srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik.

Skupaj bodo razmišljali in razpravljali o demografskih izzivih, ki so pred nami, ter pripravili predloge skupnih rešitev. Izmenjali bodo tudi dobre prakse na področju demografskih in družinskih politik, so zapisali v premierjevem kabinetu.

"Statistike kažejo, da je v Zahodnem svetu mogoče zaznati upad rojstev, družbe se starajo. Zato je skupna dolžnost in odgovornost, da demografske izzive sodobnega časa obravnavamo kot prednostno nalogo. Poiskati je treba učinkovite, dolgoročne rešitve za posamezne države in regije," so zapisali.