Revija Reporter
Slovenija

Borut Rončević v intervjuju: Erjavca so pobrali skoraj dobesedno s ceste

Igor Kršinar

27. dec. 2020 20:00

Deli na:

Borut Rončević

Primož Lavre

Sociolog Borut Rončević je prepričan, da bo Janševa vlada kljub izstopu Desusa iz koalicije še naprej imela podporo njihovih poslancev za ključne zakone, pri katerih so sodelovali.

Če Karlu Erjavcu ne uspe prevzeti mandatarstva, pričakuje še tretjega in tudi sedmega kandidata, saj so v igri milijarde evrov za zdravstvo in iz EU, za katerega so zainteresirani rentniki blizu sedanje opozicije.



Prepričan je, da bo premier Janez Janša še četrtič sestavljal vlado in da se bo v naslednji državni zbor vrnila SLS v navezi s stranko Franca Kanglerja, za morebitno stranko Aleksandre Pivec pa ne pozna raziskav.

Pogovarjali smo se tudi o napadih na medije in njihovi uravnoteženosti, ki so jo merili tudi na Fakulteti za uporabne družbene študije, kjer je redni profesor sociologije in njen dekan.

Spregovoril pa je tudi o »orbanizaciji« Slovenije in vmešavanju države v delovanje zasebne visokošolskih zavodov, kadar je na oblasti levica.

V intervjuju je še povedal:

Strateško napako je naredila Aleksandra Pivec, saj bi morala poskrbeti za ohranjanje dobrih odnosov v stranki Desus, še posebej s poslanci.

V igri so velikanski finančni interesi in »nakup« poslanca, četudi je to nezakonito in neetično početje, bi bil verjetno izjemno dobra investicija za tistega, ki bi jo izpeljal.

Ko je Karl Erjavec kandidiral za predsednika Desusa, je članom stranke poslal pismo, v katerem je jasno in odločno zapisal, da je Desus ideološka stranka.

V slovenskem prostoru je kritik vlade izrazito veliko, pa kljub temu pa nismo zasledili, da bi kakšen novinar ali medij zaradi svojega dela trpel kaj več kot kritike tistih, ki jih sami kritizirajo.

SDS oziroma Janez Janša je Orbanov politični zaveznik, ne pa tudi dolžnik.

Levica vedno, ko je na oblasti, sproži pobude za spremembe visokošolske zakonodaje, s primarnim namenom otežiti delovanje zasebnih zavodov, jih po možnosti izločiti iz tega prostora.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24