Revija Reporter
Slovenija

Če ne bo odšla sama, jo bodo odnesli člani sveta stranke ali delegati kongresa, sicer bo stranka ostala brez poslancev

Igor Kršinar

20. avg. 2020 7:11 Osveženo: 7:26 / 20. 8. 2020

Deli na:

Aleksandra Pivec, Franc Jurša in Tomaž Gantar

Bobo

Vročega političnega poletja v Desusu še ni konec. Čaka nas še bolj vroča jesen, ko se bo odločalo tudi o vladi Janeza Janše. Bolj ali manj je jasno, da je Aleksandra Pivec po sponzoriranih obiskih na Primorskem politično mrtva.

Če ne bo odšla sama, jo bodo odnesli člani sveta stranke ali delegati kongresa, sicer bo stranka ostala brez poslancev, ki bodo odšli po svoje. Najprej v samostojno poslansko skupino, nato pa najbrž (skupaj z drugimi nasprotniki Pivčeve) oblikovali novo stranko. V primeru odhoda Pivčeve je največja možnost, da vodstvo stranke prevzame minister za zdravje Tomaž Gantar, saj med člani stranke pa tudi v javnosti uživa daleč največjo podporo. To sicer ne zagotavlja, da bo stranka ostala v vladi, saj nasprotniki Pivčeve večinoma (razen poslancev) nasprotujejo Janševi vladi.

Poleg tega je tudi znano, da premier Janša in minister Gantar nista v najboljših odnosih. Gantarju je Janša zelo zameril, ko je na čelo NIJZ imenoval Ivana Eržena, ki je kritiziral vladne omejitve v času blokade zaradi korone, tudi pozneje se njuni medsebojni odnosi niso izboljšali. Čeprav je bil Gantar minister že v drugi Janševi vladi, pa premier bistveno bolje sodeluje s Pivčevo, ki mu je menda povsem podrejena, celo svojega strankarskega kolega ni nikoli zaščitila pred premierjevimi očitki.

A tudi če konstruktivne nezaupnice ne bo, bi imel Janša precej več težav pri vladanju, saj bi se moral za podporo posebej dogovarjati z Jelinčičem in samostojnimi poslanci Desusa. Kakšen zanj pomemben zakon najbrž tudi ne bi bil sprejet, pa tudi kakšen minister ne bi dobil njihove podpore. Zato bi lahko podobno kot prej Šarčeva tudi Janševa vlada umirala na obroke.

Vsekakor naj bi delegati Desusa na jesenskem kongresu glasovali tudi o tem, ali naj ostanejo v vladni koaliciji ali naj jo zapustijo. Znano je, da jih najbolj razburjajo ideološke teme in soliranja premierja in ministrov iz vrst SDS. Toda tudi če bodo zapustili vladno koalicijo in Gantar pač ne bo več minister, naj bi vsaj nekateri poslanci Desusa (npr. Robert Polnar) še naprej podpirali Janševo vlado. Uradno bo vladna koalicija imela 41 poslancev, neuradno pa jo bo podpiralo najmanj 46, saj ima Janša v zalogi še Jelinčičeve poslance in najmanj enega poslanca narodnosti (Ferenca Horvatha), ki ga je pred volitvami podprl njegov prijatelj Viktor Orban.

Vsem ni preveč do predčasnih volitev, saj bi se s tem končal njihov mandat. Premamila bi jih le ponudba opozicije s konstruktivno nezaupnico, saj z izvolitvijo novega mandatarja ne bi izgubili poslanskega stolčka. To možnost bi verjetno podprl tudi kateri od poslancev SMC, še zlasti, če bi si pri tem zagotovil ugodno kandidaturo na listi druge stranke. A tudi če konstruktivne nezaupnice ne bo, bi imel Janša precej več težav pri vladanju, saj bi se moral za podporo posebej dogovarjati z Jelinčičem in samostojnimi poslanci Desusa. Kakšen zanj pomemben zakon najbrž tudi ne bi bil sprejet, pa tudi kakšen minister ne bi dobil njihove podpore. Zato bi lahko podobno kot prej Šarčeva tudi Janševa vlada umirala na obroke.