Revija Reporter
Slovenija

Tako se vlada Marjana Šarca ukvarja sama s sabo

Ivan Puc

13. okt. 2019 20:00

Deli na:

Premier Šarec in ministri v parlamentu.

Primož Lavre

Vlada Marjana Šarca je preživela prvi resni pretres. Z vročo (proračunsko) politično jesenjo in predstavitvijo prvih resnejših načrtov ministrov se je pokazalo, da manjšinsko vlado 5 + 1 vendarle ni lahko upravljati – še naprej se ukvarja sama s sabo.

Zakaj manjšinska vlada po prepričanju Mateja Lahovnika ni posebno visoka ovira za vladanje?

Ugotavljamo koliko rezervnih koles ima na voljo Marjan Šarec. Mora jih samo uporabiti in se z njimi (od)peljati. Toda ali sploh ve v katero smer?

Zakaj in koga mora premier udariti po prstih?

Kakšno sporočilo dejstvo, da že pri takšnem strukturnem ukrepu, kot je ukinitev dodatka na delovno aktivnost, nastane pravi politični cirkus?

Po liniji najmanjšega odpora so posamezna ministrstva linearno oklestila izdatke za sto milijonov evrov. Zakaj finančni minister in premier nista te priložnosti izrabila in spodbudila razpravo o vladnih prioritetah: kaj je zanjo in za državo res pomembno, kje zmanjšati javno porabo in kateri proračunski izdatki so nepotrebni.

Predhodniki stranke Levica so sovražili politično elito. Zakaj zdaj vnaprej nasprotujejo vsakomur – četudi prihaja iz leve civilne družbe – , ki se njihovim poslancem postavlja po robu? Kako daleč je Levico odneslo od duha vstajništva?

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24