Corinna Schumacher Svet24.si

Schumacherjeva žena je ujetnica

hrvaška policija Svet24.si

Matija na predvečer božiča brutalno pretepel ...

20131106-00479542 Necenzurirano

100.000 evrov neto za popoldansko delo tudi šefu ...

tomaz smrkolj -STA Reporter.si

Rakavega bolnika bi operirali šele po njegovi ...

aleksander ceferin uefa re Ekipa24.si

Na Uefi šokirani: Madžari trdijo, da jim ...

urban laurencic - ms Njena.si

Športni komentator Urban Laurenčič je drugič ...

ragbi 1 Ekipa24.si

Kakšno slačilnico so pustili za seboj! Mladi ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Kolumnisti

NSI se ogradi od Levice, ne pa tudi od svojega hegemona na desni

Deli na:
NSI se ogradi od Levice, ne pa tudi od svojega hegemona na desni

Ivan Puc, novinar - Foto: Primož Lavre

Poznavalci strateškega komuniciranje pravijo, da politična polarizacija koristi mobiliziranju bolj odmaknjenih delov političnega prostora. V slovenskem primeru sta to SDS in Levica. Ob tem se odpira dovolj prostor za pridobivanje glasov s sredinskostjo.

Malce smo že pozabili na t. i. Zavezništvo za politično sredino, ki mu botrujejo stari strici Peter Jambrek in Dimitrij Rupel zbrani pod Katedralo svobode. Tu blizu je, denimo, tudi Marko Voljč in Lojze Peterle, čeprav so slednjega v nekem čudnem izdelku, lahko bi mu rekli kar ovadba, »razkrili« kot tistega, ki zarotniško kot izdajalec domovine dela na protijanševem projektu Roberta Goloba.

Dvakrat so se v zavezništvu že sestali, potem pa vse tiho je bilo. Zdelo se je, da je najbolj agilna SLS s Povežimo Slovenijo, Nova Slovenija pa je tja hodi, ker se to spodobi in diši po pomladi. Zdaj je drugače. Prireditelj srečanja ta ponedeljek (vabljenih je sedem strank, razen NSI in Počivalškove Konkretno so drugi neparlamentarci) je prav NSI, ona naj bi bila »po naravi« srednja pot med dvema političnima skrajnostma. A medtem, ko se je NSI jasno ogradila od Levice in njenega programa, tega ni storila na svoji desni.

Jasno, na desni ima svojega hegemona in takorekoč delodajalca pri participiranju na izvršni oblasti. A vendar, igra razločevanja se lahko nadaljuje in stopnjuje v finalu kampanje. Pred ciljno črto je NSI do zdaj praviloma izgubila na tempu. Bilo bi še enkrat usodno, če bi se zanašala na eno najstabilnejših in zvestih volilnih baz.

Razločevanje je nekaj drugega od »razločevanja duhov«. Kot moralna presoja je sposobnost osebe, da potrdi ali zanika moralno vrednost določene situacije, loči med dobrim in slabim, pravilnim in napačnim.Predsednik republike Borut Pahor se je lepo in ganljivo opravičil izbrisanim. Po sprejetju druge sodbe ustavnega sodišča o izbrisu leta 2003, sem govoril z nekdanjim predsednikom ustavnega sodišča dr. Lovrom Šturmom. V tistih dneh so ustavnim sodnikom ogorčeno nasprotovali podpisniki javnega poziva Slavko Debelak, Viktor Blažič in Andrej Šter. S Šturmom sva se dobila zaradi druge teme, še pred pogovorom pa sem ga bolj mimogrede pobaral, ali je s tem država sistematično kršila človekove pravice. Želel sem stvari razločiti, ločiti dobro od slabega. Nedavno umrli profesor je malce pomolčal, nato pa kratko potrdil: »Da.«

Foto: Bobo - Matej Tonin in Janez Janša


Glas profesorja Šturma bi se moral bolje slišati. Bolje bi ga moral(i) uporabiti.

»Use your voice,« je kričala v mikrofon Patti Smith v nedavno predvajanem dokumentarcu pankovske poezija Patti Smith. V Trstu je brala pesmi Srečka Kosovela, pred leti se je odzvala vabilu papeža Frančišku in za božič nastopila v Vatikanu. G-L-O-R-I-A

Slava Ukrajini!