bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

Janez Janša Reporter.si

Janez Janša že prejema starostno pokojnino. ...

osijek pm Ekipa24.si

Grozljivka na Hrvaškem: prerešetali so avto ...

poroka na prvi pogled Njena.si

Poroka na prvi pogled: Je trk realnosti razblinil ...

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Slovenija

Brigadir Tone Krkovič: ministrica Katičeva bo za svojo laž nosila posledice!

Deli na:
Brigadir Tone Krkovič: ministrica Katičeva bo za svojo laž nosila posledice!

Foto: Bobo

Ministrica je na spominski slovesnosti v spomin na pilota JLA Tonija Mrlaka, ki so ga v času vojne nad Ljubljano sestrelile slovenske obrambne sile , dejala, da je bila sestrelitev krivična. To je v nasprotju s sklepom sodišča, ki je poudarilo, da je bila sestrelitev helikopterja agresorske vojske legalna in legitimna.

V sobotnem Dnevniku na TV Slovenija so objavili prispevek o spominski slovesnosti ob obeležju v Rožni dolini v Ljubljani, kjer so slovenske obrambne sile 27. junija 1991 sestrelile helikopter jugovojske.

Dogodek se je zgodil ob začetku vojne za Slovenijo, žrtvi sestrelitve helikopterja pa sta bila pilot Toni Mrlak in drugi pripadnik JLA Bojanče Sibinovski. Vdova po Mrlaku, Emilija Mrlak, je pred dvema letoma zoper brigadirja Toneta Krkoviča, ki je ukazal sestrelitev helikopterja, na okrožno sodišče v Ljubljani vložila zahtevo za preiskavo zaradi dveh kaznivih dejanj umora.

Lahko rečemo, da je bila sestrelitev tragedija za njega in njegovo družino, nikakor pa ni šlo za krivično ravnanje slovenskih sil, pač pa za povsem legitimno in legalno.

Toda sodišče je njeno zahtevo zavrnilo. Iz obrazložitve sklepa o zavrnitvi preiskave je bistvena ugotovitev sodišča, da je bil sestreljeni helikopter, ki ga je nad strogim centrom Ljubljane pilotiral Slovenec Mrlak, helikopter agresorske JLA. Prav tako iz sklepa izhaja, da je bila vojaška operacija sestrelitve popolnoma legalno in legitimno dejanje v času spopadov. Slovenske obrambne sile so imele za nalogo varovati državni vrh in nemudoma ukrepati zoper vsako preletavanje sovražnih letal ali helikopterjev nad centrom Ljubljane. Krkovič je izvršil to povelje.

Kljub prej zapisanemu je bila na sobotni spominski slovesnosti v spomin na Mrlaka prisotna celo častna garda Slovenske vojske, prav tako ministrica za obrambo Andreja Katič. Slednja je zlorabila svojo funkcijo z besedami, da gre za počastitev in da je bil helikopter z Mrlakom sestreljen krivično.

S tem je pljunila v obraz vsem svojcem tistih padlih za Slovenijo, ki so dejansko padli na strani slovenske TO in naše policije. Lahko rečemo, da je bila sestrelitev tragedija za njega in njegovo družino, nikakor pa ni šlo za krivično ravnanje slovenskih sil, pač pa za povsem legitimno in legalno. Po besedah Krkoviča je ministričina izjava zlonamerna laž, za katero bo morala nositi posledice.