Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Teheran prekinil sodelovanje s Kijevom v preiskavi o sestrelitvi letala

Deli na:
Teheran prekinil sodelovanje s Kijevom v preiskavi o sestrelitvi letala

V nesreči je umrlo 176 ljudi. - Foto: Profimedia

Iran je prekinil sodelovanje z Ukrajino v preiskavi okoliščin sestrelitve ukrajinskega potniškega letala nad Teheranom prejšnji mesec. Pred tem je Kijev Teheran obtožil, da je že od vsega začetka vedel, da je bilo letalo sestreljeno in da ni šlo za nesrečo. To naj bi dokazovali posnetki, ki so v nedeljo prišli na dan, poroča britanski BBC.

Ukrajinska televizija 1+1 je v nedeljo objavila posnetek pogovora iranskega kontrolorja letenja in pilota drugega letala, ko sta se pogovarjala prav v času sestrelitve. Pilot opisuje kontrolorju, da je videl svetlobo rakete na svoji poti in kasneje eksplozijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iran je sprva zanikal, da so v začetku januarja sestrelili ukrajinsko letalo s 176 ljudmi na krovu. Kasneje so priznali, da so letalo pomotoma sestrelili.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je včeraj ocenil, da objava posnetka dokazuje, da je Iran od vsega začetka vedel, da so letalo sestrelili. "Vse se sliši tam," je dejal glede posnetka.

Iran pa je včeraj odpovedal sodelovanje z ukrajinskimi preiskovalci. "Ne bomo več posredovali dokumentov Ukrajincem," je dejal vodja iranske preiskovalne ekipe Hasan Rezajfar.

Iranska revolucionarna garda je letalo družbe Ukrainian International Airlines po pomoti sestrelila 8. januarja kmalu po vzletu s teheranskega letališča. Incident se je zgodil le nekaj ur po iranskem napadu na vojaški oporišči v Iraku, v katerih so nameščeni tudi ameriški vojaki, kar je bilo maščevanje za ameriško likvidacijo vplivnega iranskega generala Kasema Solejmanija.

Iran se je po sestrelitvi letala znašel pod močnim pritiskom mednarodne javnosti, naj izvede celovito in transparentno preiskavo tragedije. Strinjal se je, da bo sodeloval s tujimi strokovnjaki pri preiskavi sestrelitve letala.