profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

870457_151-vatikan Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Brglez: Najbolj realen datum za izredno sejo DZ je 25. avgust

Deli na:
Brglez: Najbolj realen datum za izredno sejo DZ je 25. avgust

Foto: Bobo

Najbolj realen datum za izredno sejo DZ, na kateri bodo poslanci odločali o kandidatu za mandatarja Miru Cerarju, je ponedeljek, 25. avgust, je za STA potrdil predsednik DZ Milan Brglez. Seje še ni uradno sklical, predsednik države Borut Pahor pa je predlog kandidature Cerarja za predsednika vlade v DZ posredoval včeraj. Cerarju se obeta izvolitev.

Po prispelem predlogu predsednika republike v državni zbor predsednik DZ določi datum seje, ki ne sme biti prej kot v 48 urah po prejetju predloga in ne pozneje kot v sedmih dneh.

Sklepati gre, da na izredni seji DZ ne bo posebnih presenečenj. Cerarju so namreč podporo poleg poslancev SMC obljubili še poslanci DeSUS in ZaAB, pričakovati je tudi podporo SD. Ni pa pričakovati, da bi ga podprli v SDS, čeprav temu, da ga Pahor predlaga za mandatarja, ne nasprotujejo. Izvršilni odbor NSi pa je ob nedavni odločitvi, da ta stranka ne bo sodelovala v novi vladi, sklenil tudi, da Cerarja ne bodo podprli za mandatarja.

V ZL medtem dokončne odločitve še vedno niso sprejeli, saj želijo pred tem videti najnovejši osnutek koalicijskega sporazuma. S Cerarjem se bodo sestali v sredo dopoldne in se pozanimali o konkretnih ukrepih, ki jih načrtuje nova vlada, je novinarjem pojasnil vodja poslancev ZL Luka Mesec.

Je pa obenem Mesec priznal, da se tudi v tej poslanski skupini vendarle nagibajo k temu, da Cerarja za mandatarja ne podprejo. Po njihovem mnenju namreč kaže, da bo Cerar nadaljeval politiki, ki sta jih začeli vladi Janeza Janše in Alenke Bratušek, neoliberalnih vlad pa da v ZL ne bodo podpirali.



Po izvolitvi mora sicer predsednik vlade v 15 dneh v DZ poslati listo kandidatov za ministre. Vsak kandidat se mora pristojnemu delovnemu telesu DZ predstaviti v roku sedmih dni po vložitvi predloga. Poslanci nato odločajo o listi kandidatov kot celoti.

Potencialne partnerice SMC tako ostajajo SD, DeSUS in ZaAB, ki so se na dosedanjih usklajevanjih že pogovarjale o kadrovski zasedbi, a podrobnosti še ne razkrivajo. Kljub temu je špekulacij veliko, več razprave in uradnih informacij pa je pričakovati že v prihodnjih dneh. Koalicijski sporazum za zdaj predvideva 16 ministrskih resorjev.

Do konca tedna bo zelo verjetno tudi jasno, katere stranke bodo sodelovale v vladi Mira Cerarja. Koalicijski sporazum naj bi bodoče koalicijske partnerice parafirale še pred izredno sejo DZ. Če sta DeSUS in SD tako rekoč že z eno nogo v koaliciji oz. nista pod vprašajem, pa sodelovanje SMC z ZaAB ostaja odprto.

Organi DeSUS bodo o pogajalskem izkupičku oziroma verjetno tudi že vstopu v koalicijo odločali v sredo, predsedstvo SD pa bo o tem razpravljalo v četrtek. V ZaAB medtem čakajo na svet SMC, ki bo o tem, s kom v koalicijo, odločal v sredo, predvidoma pozno popoldne.