severina Svet24.si

VIDEO: Severina objavila ta posnetek in do srca ...

profimedia-0106600992 (1) Dobra karma

Vaš rojstni datum ima močan vpliv celo na vaše ...

Hengsberg, kmetija, avstrijski gasilci Svet24.si

FOTO: Upokojenec želel na vrtu pokopati mačko, a...

orehovlje, uhajanje plina Svet24.si

FOTO: V Orehovljah delovni stroj poškodoval ...

internal-clock-795726_1280 Dobra karma

Usodna datuma 12. in 26. 12.: osvoboditev ženskih...

jernej šugman Njena.si

Minili sta dve leti od smrti Jerneja Šugmana

tanja-balabanić, jan-klobasa Njena.si

Tanja Balabanić zaslužila na račun nestrpnežev

Slovenija

Brez regresa

Deli na:

Nekdanjim poslancem, ki po zakonu o poslancih prejemajo nadomestilo plače, regres ne pripada, saj tudi pravice do letnega dopusta ne morejo imeti, je danes dejal predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Gantar je zato mandatno volilni komisiji predlagal, naj s sklepom ugotovi, da morajo nekdanji poslanci, ki so regres prejeli, le-tega vrniti.

Nekdanjim poslancem, ki po zakonu o poslancih prejemajo nadomestilo plače, regres ne pripada, saj tudi pravice do letnega dopusta ne morejo imeti, je danes dejal predsednik državnega zbora Pavel Gantar. Gantar je zato mandatno volilni komisiji predlagal, naj s sklepom ugotovi, da morajo nekdanji poslanci, ki so regres prejeli, le-tega vrniti.

Ne glede na to, da je člen, ki v zakonu o poslancih govori o regresu, nejasno napisan, "ni nobenega dvoma v interpretaciji tega člena", je prepričan Gantar. Kot je pojasnil, je v njem zapisano, da bivšim poslancem, če imajo v tem času pravico do letnega dopusta, pripada tudi regres za letni dopust.

"Pravice do letnega dopusta ne morejo imeti, saj vendar ne delajo in seveda tudi ne prejemajo drugih takšnih dodatkov, ki bi jim sicer pripadali, kot so nadomestilo za ločeno življenje, povračilo stroškov za vožnjo in prehrano," je poudaril Gantar.

Ob tem je pojasnil, da je prišlo do napačne interpretacije omenjenega člena leta 1992, ko se je sprejela odločitev o izplačilu regresa, ki se je potem vseskozi ohranjala. Sedaj, ko je tudi s pomočjo medijev prišla v javnost, pa so se tej temi posvetili in ugotovili, da ta pravica nekdanjim poslancem ne pripada, je dejal predsednik DZ.

Po njegovih besedah je to "en izmed redkih primerov, ko je t.i. sedma veja oblasti odigrala zelo koristno funkcijo".

Gantar je o svojem predlogu že obvestil predsednika mandatno-volilne komisije Dušana Kumra, v ponedeljek pa je o tem spregovoril tudi na neformalnem sestanku z vodji poslanskih skupin in dobil "vtis, da vsi to razumejo in tudi podpirajo".

Na vprašanje, kako je lahko 17 let prihajalo do tega, če poslanci niso prejeli odloka o dopustu, je odgovoril, da je šlo za "interpretacijo, da regres spada med pravice, ki so kar dane, kot so tudi druge pravice iz delovnega razmerja, ki nekdanjim poslancem pripadajo in urejajo socialno zavarovanje oseb". Sicer pa je, kot pojasnjuje predsednik DZ, pri raziskovanju tega področja do ugotovitev prišel s pomočjo "ustnega izročila", saj je do dokumentacije o tem težko priti.

Izplačevanje regresa tako po Gantarjevem prepričanju 17 let ni bilo v skladu z zakonom, vendar so "te zadeve že zastarele in konzumirane in bi verjetno imeli več stroškov kot koristi, če bi se pokušali s tem ukvarjati še za en mandat nazaj".

Tistim, ki še dobivajo nadomestilo plače, bodo regres odtegnili od nadomestila, ostali poslanci pa ga bodo morali vrniti, pojasnjuje Gantar in dodaja, da bo vsem poslancem tudi sam "napisal pismo in jih seznanil z odločitvijo in razlogi".

Takšna praksa pa bo po njegovih napovedih odslej veljala tudi ob koncu mandatov v prihodnje, če bi se kakšen poslanec pritožil, pa bi moral iti na sodišče.

loading...
Loading...