Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

mbappe Ekipa24.si

"Tako hitro kot teče Mbappe, sem jaz tekel v ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova: Proračun, ki nam ga je zapustila Janševa vlada, je bil katastrofalen in nerealen

Deli na:
Bratuškova: Proračun, ki nam ga je zapustila Janševa vlada, je bil katastrofalen in nerealen

Foto: Bobo

Premierka Alenka Bratušek prvih sto dni dela vlade ocenjuje kot uspešne, a hkrati poudarja, da ve, da ne morejo počivati na lovorikah, saj so pred njo velike naloge, kjer nikakor ne sme biti napak. Ključne teme prihodnjih 100 dni bodo mladi, zdravstvo, pravna in pravična država in gospodarstvo, je napovedala po današnji seji vlade.

Besedi, ki označujeta delo aktualne vlade v prvih 100 dneh sta po oceni Bratuškove dialog in sodelovanje. "In na tem bomo absolutno gradili naslednjih 100 dni," je napovedala.

Kot pravi, bodo ključne teme, s katerimi se bo vlada ukvarjala prihodnjih 100 dni, mladi, zdravstvo, pravna in pravična država in gospodarstvo. Med pomembnimi nalogami, kjer ne sme biti napak, je omenila postopke privatizacije, prenose slabih terjatev na družbo za upravljanje ter ukrepe za zagon gospodarstva.

"Odločena sem, da bodo našo vlado zaznamovala dejanja in ne besede. Zato moramo ob prvih 100 dneh gledati v prihodnost in se ne vsakič znova ozirati v preteklost," je dejala premierka.

Sama se je vendarle ozrla v preteklost in ponovila, da je bila vloga, ki jo je prevzela, nehvaležna. Ukrepi, ki jih je vlada sprejemala v tem času, niso ne popularni, ne prijetni, so pa nujni. "Zato z njimi ne bomo omahovali," je dejala.

Spomnila je, da je prejšnja vlada pustila proračun, ki "je bil katastrofalen in nerealen - v prvih petih mesecih smo presegli načrtovan primanjkljaj za celo leto". Ob tem je dejala, da so bile vse oči takrat uprte v Slovenijo kot novo državo, ki bo potrebovala pomoč trojke, primerjali so nas s Ciprom.


A je vlada pripravila program stabilnosti in nacionalni reformni program, s katerima je zadovoljila Bruselj. "Pokazalo se je tudi, kar sem govorila ves čas, da naša država ne potrebuje pomoči, potrebuje pa čas," je poudarila.

Bolj kot črke na papirju pa so pomembna dejanja, je dejala in kot velik uspeh vlade označila dogovor s sindikati javnega sektorja, s katerimi so se uspeli dogovoriti za znižanje mase plač.

Kot pomembne je ocenila tudi spremembe ustave glede fiskalnega pravila in referendumske ureditve, kjer je prav PS pokazala, "da je treba sprejemati kompromise, če ocenimo, da je to dobro za državo". Ob tem je spomnila, da sedaj potrebujemo tudi izvedbeni zakon glede fiskalnega pravila.

Kot prvi korak k boljši pravni državi je omenila podpis zaveze državljanom za izboljšanje stanja v sodstvu, ki sta ga podpisali tako izvršna kot sodna oblast brez poseganja ene v drugo. Omenila je tudi program, ki bo onemogočil brisanje računov in boj s sivo ekonomijo.

"Želim si, da bi vsi državljani videli svojo prihodnost," je še dejala premierka, a dodala, da veliko mladih zapušča našo državo. Tudi zato bodo mladi velika prioriteta vlade v nadaljevanju.

Naslednja velika naloga pa je tudi sprejem rebalansa, je še dodala premierka, ki se je celotnim ministrski ekipi zahvalila za dosedanje delo.