Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

skrito-v-raju Njena.si

Edvard Steiner: srčen človek ali velik ...

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković: Janševi vladi je treba dati možnost, da uresniči napovedi

Deli na:
Janković: Janševi vladi je treba dati možnost, da uresniči napovedi

Foto: Primož Lavre

Ne glede na to, kaj se je dogajalo, treba vlado potrditi, je predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković dejal novinarjem od robu današnje seje DZ. Prepričan je, da treba vladi dati možnost, da uresniči, kar je napovedovala, zato mora imeti 100 dni miru. Janković sicer še vedno vztraja pri ustavni presoji zakona o vladi.

Je pa predsednik Pozitivne Slovenije dodal, da smo danes veliko slišali o mandatu med letoma 2004 in 2008, za katerega mandatar Janez Janša meni, da je bilo dobro obdobje, Janković pa meni nasprotno, "kar so pokazale tudi volite leta 2008".

Obenem pa Janković pričakuje, da bo vlada danes izvoljena. Ekipe, "ki jo drugi sestavljajo", ni želel ocenjevati. Si pa želi, da bi bila ministrska ekipa uspešna, saj bi to bilo v dobro državljanov.
 
Glede partnerstva za razvoj Janković pravi, da treba najprej počakati, kaj bo Janša poslal. Hkrati Janković napoveduje vztrajanje pri ustavni presoji zakona o vladi, sedaj pa je samo še vprašanje, kaj bodo naredili v SD, saj za zahtevo po presoji potrebujejo še dva glasova.
 
Dodal je, da z zahtevo po presoji vsekakor želijo počakati do imenovanja vlade, da jim ne bi kdo očital oviranje nastajanja vlade. Sam meni, da bi bila ta ustavna presoja pomembna. Koncept zahteve so SD že posredovali, je dejal, sedaj pa čakajo na njihove morebitne dopolnitve in popravke, v ponedeljek pa se dobo tudi sestali. Če bodo imeli 30 podpisov, bodo zahtevo tudi vložili.
 
Poslanec SD Matjaž Han je ob vprašanju o ustavni presoji spomnil na stališče kandidata za pravosodnega ministra Senka Pličaniča, da naj se tožilstvo vrne pod pristojnost ministrstva za pravosodje. Če bo Pličanič s tem uspel, potem ustavna presoja po njegovem mnenju ne bo potrebna.
 
Han tudi meni, da bi bili lahko najbolj "problematični" tisti ministri, ki zagovarjajo stališča, ki pa niso v skladu s koalicijsko pogodbo. Pri tem je omenil prav Pličaniča ter kandidata za zunanjega ministra Karla Erjavca, ki meni, da bi področje gospodarske diplomacije moralo spadati pod zunanji resor. Spomnil je še na predsednika DZ Gregorja Viranta, ki si za generalno sekretarko vlade želi Mojco Prelesnik.
 
Janković danes ni želel konkretneje odgovoriti, kaj bo delal v prihodnje - ali bo ostal poslanec, ali bo le vodil stranko ali pa morda ponovno kandidiral za ljubljanskega župana. Kot je dejal, odločitve še ni sprejel, najprej pa se morajo o tem pogovoriti v ožji skupini njegovih sodelavcev, pa tudi sam pri sebi mora "razčistiti", je dodal.