pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Brigita Langerholc Njena.si

Brigita Langerholc se je z družino preselila na ...

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bratuškova je Štefaneca pozvala k odstopu; šef KPK napoveduje pritožbo

Deli na:
Bratuškova je Štefaneca pozvala k odstopu; šef KPK napoveduje pritožbo

Foto: Bobo

Upravno sodišče je odpravilo akt Komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki se je nanašal na kandidaturo predsednice ZaAB Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Kot je Bratuškova pojasnila na novinarski konferenci, je sodba razlog za odstop predsednika KPK Borisa Štefaneca, o morebitni odškodninski tožbi pa se še ni odločila. Štefanec je medtem že napovedal: KPK se bo pritožil na odločbo upravnega sodišča.

Upravno sodišče je navedlo, da je šlo za arbitrarno in samovoljno odločitev KPK, v več fazah postopka je prišlo do posega v ustavne pravice Bratuškove, je danes pojasnil odvetnik Bratuškove Jožef Klavdij Novak in ocenil, da je postopek pred KPK zoper Bratuškovo zato zaključen.

Nekdanjo premierko Bratuškovo veseli, da se je zanjo končala "velika farsa". "Narejena mi je bila nepopravljiva osebna in politična škoda," je poudarila in ocenila, da je Štefanec na njenem primeru želel zgraditi svoj ugled kot predsednik KPK, zaradi sodbe upravnega sodišča pa mora oditi s položaja.

"Očitno se je Štefanec v tem primeru čutil poklicanega, da pod pritiskom javnosti in medijev uniči in do konca oblati moje ime," je dodala predsednica ZaAB.

Po njenih besedah so bile v vseh fazah postopka pred KPK ugotovljene napake, ki pomenijo kršitev zakona oz. ustave.

Spomnila je, da je bila 3. septembra 2014 na pogovoru na KPK zaradi primera v zvezi z avstralskim veleposlanikom in zaradi komisarske kandidature. Štefanec ji je tedaj pojasnil, da nima statusa preiskovane osebe, pač pa premierke, ki se je na seji vlade odločala. Po njenih besedah je KPK po šestih dneh že sprejel osnutek ugotovitev. 8. oktobra 2014 je na KPK posredovala več kot 60 strani pripomb in ugotovitev, komisija pa je že dan pozneje sklicala dopisno sejo in o tej zadevi odločala, je povedala Bratuškova.

Takšno hitenje je bilo po njenem mnenju potrebno le zaradi vpliva na postopek njene kandidature v Bruslju. Pojasnila je še, da je od njenega razgovora na KPK do končne odločitve preteklo 36 dni, medtem ko je za primer v zvezi avstralskim veleposlanikom postopek potekal leto in tri mesece.

Bratuškova je spomnila, da bo 11. marca preteklo tudi leto dni od hišnih preiskav pri njej doma, na sedežu stranke in v DZ v zvezi z njeno kandidaturo, odtlej pa se po njenih besedah ni še nič zgodilo. Čeprav tudi KPK ugotavlja, da ni storila kaznivega dejanja z namenom pridobitve nepremoženjske koristi, pa jo, kot pravi, drug državni organ preganja tudi s hišno preiskavo.

Znano je sicer, da so kriminalisti NPU lani poleti na tožilstvo vložili kazensko ovadbo, v kateri Bratuškovi očitajo zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic. Za to je zagrožena kazen do enega leta zapora.

Na specializiranem tožilstvu so v minulih dneh za STA pojasnili, da so ljubljanskemu okrožnemu sodišču predlagali, naj zoper eno osebo, torej najbrž Bratuškovo, opravi posamezna preiskovalna dejanja. Kako se je sodišče odločilo, ni znano, saj skladno s sodnim redom, kakor pravijo, odločitve ne morejo razkriti.

Bratuškova je danes okrcala tudi poročanje medijev v primeru njene kandidature za komisarko. "Kljub temu, da niti KPK ni govoril o koruptivnem dejanju ali pridobitvi nedovoljenega zasebnega interesa, ste mediji vsak dan znova poročali ravno o tem. V Bruslju sem se morala zagovarjati zaradi svoje domnevne koruptivnosti, domači javnosti sem bila predstavljena kot najbolj koruptivna oseba v državi," je dejala in se vprašala, ali se ji bo zdaj kdo opravičil.

Na novinarski konferenci je med drugim predložila potrdilo, da ni v nobenem kazenskem postopku, potrdilo o nekaznovanosti in tudi odločitev okrožnega državnega tožilstva v Kranju, ki je zavrglo obtožbe, da se je okoriščala v Javnem gospodarskem zavodu Brdo. Ob tem se je vprašala, ali lahko drugi funkcionarji, zlasti v koaliciji, zagotovijo enaka potrdila.