dsoprizidek Svet24.si

Brez tujcev bi oddelke v novomeškem domu ...

pgd-križe, pgd-tržič, požar-sebenje Svet24.si

Foto: Zagorela hiša v občini Tržič

1715284723-172a1607-1715284697348 Necenzurirano

Afera sodna stavba: kabinet Andreje Katič bo ...

anze logar pl3 Reporter.si

Anže Logar izzval Janšo: »Pripravljen sem na ...

cene prevc pm Ekipa24.si

Ne le Nika Vodan, še ena sanjska poroka v ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okrevanje v ‘raju’

doncic 11 Ekipa24.si

Ni videti dobro! Dončića posneli, ko je korakal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Boštjan M. Turk: Kalohova knjiga Od Nagodeta do Janše razkriva, da živimo v totalitarnem sistemu

Deli na:
Boštjan M. Turk: Kalohova knjiga Od Nagodeta do Janše razkriva, da živimo v totalitarnem sistemu

Foto: Bobo

Publicist Dejan Kaloh je danes predstavil svojo novo knjigo Od Nagodeta do Janše. Gre za nadaljevanje knjige Od partije do Patrie, izpostavlja pa nekatere vzporednice med Nagodetovim procesom in procesom Patria. Po mnenju Boštjana M. Turka knjiga odlično razkriva, da "živimo v totalitarnem sistemu in da je pravosodje refleks tega sistema".

T. i. Nagodetov proces konec julija in avgusta 1947 je bil prvi med povojnimi političnimi procesi v Sloveniji, ki so ga komunistične oblasti uprizorile proti svojim predvojnim in medvojnim simpatizerjem in zaveznikom. Jedro obtoženih so predstavljali pripadniki januarja 1942 zaradi nestrinjanja s politiko vodstva OF iz nje izključene skupine Črtomirja Nagodeta. Sodišče je tri obtožene obsodilo na smrt - Nagodeta so tudi usmrtili -, drugim pa je izreklo dolgoletne zaporne kazni.

Zadeva Patria pa se je začela z nakupom finskih oklepnikov Patria leta 2006. Zaradi suma podkupovanja pri poslu so v treh državah, tudi v Sloveniji, stekli kazenski postopki in sodni procesi. V slovenskem delu je bil med obtoženimi in kasneje obsojenimi tudi predsednik SDS Janez Janša, vendar je ustavno sodišče sodbo razveljavilo in sojenje vrnilo na prvo stopnjo.

Kaloh je na današnji predstavitvi knjige pojasnil, da vzporednice med procesom zoper Črtomirja Nagodeta in med procesom Patria vidi v "montiranosti, ki temelji na lažnivih obtožbah, v žaljivem, poniževalnem odnosu do obtoženih in v medijskem stampedu".

Prvostopenjsko sodišče, kamor je bila zadeva dodeljena po razveljavitvi sodbe na ustavnem sodišču, bi moralo po Kalohovih besedah slediti napotkom ustavnega sodišča in ta "skonstruiran obtožni predlog zabrisati na odpad pravne zgodovine". A tako on kot publicist Boštjan M. Turk menita, da zgodbe še ne bo konec, sklicujeta se tudi na nedavni zapis pravnika Ljuba Bavcona, ki da poudarja, da se proces še ne sme končati.

Vsak sodnik, ki "bi dal karkoli nase", bi po besedah Turka nemudoma sklical obravnavo in razglasil proces za ničen. Vendar pa se to ne zgodi, saj gre za permanentno revolucijo, ki se nikdar ne bo končala, še meni Turk. Prav tako je zgodba po njegovih besedah produkt večinskih medijev.