petelin, Glööckler Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

psički Svet24.si

V avtomobilu prevažal 30 psičkov

borut petek Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil...

mark breznik-saso radej Reporter.si

56.532 evrov: to je rekorder po zaslužku med ...

Rhea Bullos Ekipa24.si

'Superge' za 200 evrov? Ne, tudi tako se lahko ...

adam kromer Njena.si

Ljubezen iz šova: V štirih letih tretjič ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Leljak spet natisnil seznam udbovcev

Deli na:
Leljak spet natisnil seznam udbovcev

Foto: Bobo

V knjigi Špiclji 2 je Roman Leljak popisal seznam vseh udbovcev od A do vključno L.

»Udba je bila komunistična totalitarna policija. Sodelavci Udbe so bili del te organizacije in so s svojim delovanjem v tej organizaciji kršili človekove pravice; zavedajoč se svojih dejanj, pa so pridobivali materialne, družbene in druge ugodnosti,« je zapisal Roman Leljak v knjigi Špiclji Udbe 2, ki bo izšla ta torek. V njej objavlja sezname imen do vključno črke L, v naslednji knjigi Špiclji Udbe 3 pa bodo objavljena imena vseh drugih.

Kot piše Leljak, je na pravi poti, da objavi več kot 60.000 imen Slovencev, ki so bili del komunistične politične policije. Na koncu knjige je dodal še sezname pripadnikov SDV, ki so leta 1990 pridobili posebne kredite iz specialnega fonda SDV, in seznam pridobitve stanovanjske pravice za posebna stanovanja iz posebnega fonda stanovanj, ki jih je imela SDV. Kasneje so jih lahko poceni odkupili po Jazbinškovem zakonu.

Leljak je seznam naredil izključno iz gradiva Arhiva RS, med katerim so tudi mikrofilmi, ki jih je temu arhivu izročil avstralski Slovenec Dušan Lajovic. Zato je tudi sestavljeno po šifrantu s spletne strani udba.net: 60000 so zaposleni v SDV in drugi viri, 55000 so rezervni ali odpuščeni delavci SDV, 50001 in naprej so registrirani sodelavci SDV 1987. leta, 20000 pa sodelavci organov varnosti JLA.