Revija Reporter
Slovenija

Bolnišnica Murska Sobota: leta 2018 iz zdravstvene nege odšlo 44 zaposlenih

STA

17. nov. 2019 7:58 Osveženo: 8:03 / 17. 11. 2019

Deli na:

Zdravstveni delavci zaradi bližine meje odhajajo v Avstrijo

Marina Vrbnjak

Tudi v Splošni bolnišnici Murska Sobota imajo v zadnjem času težave zaradi pomanjkanja kadrov zdravstvene nege. Predvsem je malo prijav na razpise za diplomirane medicinske sestre. Stanje je najbolj kritično pri intenzivnih terapijah in na oddelkih z najtežjimi pacienti, vse več je tudi odhodov osebja v Avstrijo.

Kot so v pomurski bolnišnici pojasnili za STA, je odziv na razpise predvsem v zadnjem letu slab, zaradi težjih delovnih razmer se zdravstveni delavci raje zaposlujejo v primarnem zdravstvu, zaradi bližine meje z Avstrijo pa odhajajo tja.

Ta trend odhodov se nenehno povečuje, razlog pa je po ugotovitvah vodstva bolnišnice predvsem slabo plačano delo izvajalcev zdravstvene nege pri nas. Opažajo tudi, da z najzahtevnejših oddelkov medicinske sestre odhajajo na "lažja" delovna mesta.

Po podatkih za leto 2018 je iz zdravstvene nege odšlo 44 zaposlenih, enako število so jih zaposlili nadomestno. Zaradi pomanjkanja kadrov se jim še ni zgodilo, da bi morali omejiti sprejem bolnikov.

V pomurski bolnišnici je bilo v zdravstveni negi konec septembra zaposlenih 18 bolničarjev negovalcev, 298 tehnikov zdravstvene nege ter 219 diplomiranih medicinskih sester in babic.

Dodatnega kadra v tujini ne iščejo, predvsem zaradi težav pri znanju jezika, saj je, kot pravijo, komunikacija bistveni del zdravstvene nege.

Opozarjajo pa, da jim je organizacijo dela otežil dokument o poklicnih kompetencah in aktivnostih v zdravstveni negi, saj je bil sprejet brez prehodnega obdobja in ni upošteval obstoječega stanja na področju kadrov zdravstvene nege, ki je od zavoda do zavoda različno, pojasnjujejo.

"Dokumenti in pripadajoči zakon so povzročili delitev dobrega in izkušenega kadra, predvsem tehnikov zdravstvene nege, na tiste, ki so bili upravičeni do novih pogodb, in tistih, ki zaradi neizpolnjevanja treh pogojev za to niso bili upravičeni. V bolnišnici smo razmejitev opravili zelo pazljivo in natančno upoštevali predpisane pogoje. Zaradi številnih oddelkov in pomanjkanja kadra in ker imamo v središču obravnave bolnika ter kakovostno in varno zdravstveno nego, bo reorganizacija potekala še nekaj časa, odprte zadeve rešujemo vsak dan sproti," so ob tem še pojasnili v soboški bolnišnici.