Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo veliki Apple končno prenehal s kršitvijo slovenske zakonodaje in svoj iOS prevedel v slovenščino?

Deli na:
Bo veliki Apple končno prenehal s kršitvijo slovenske zakonodaje in svoj iOS prevedel v slovenščino?

Fotografija je simbolična. - Foto: Apple

Glede (ne)rabe slovenskega jezika je sporna tudi tehnološka družba Apple, saj v svojih prenosnih telefonih in drugih napravah, katere prodaja na slovenskem trgu, ne ponuja opcije za izbiro delovanja operacijskega sistema iOS tudi v slovenskem jeziku. Kljub temu so se na Inšpektoratu RS za kulturo in medije pod vodstvom glavne inšpektorice Sonje Trančar (na položaj imenovana leta 2018, v času, ko je v Cerarjevi vladi kulturni resor vodil minister Anton Peršak) na vse načine izogibali, da bi ukrepali zoper takšno kršenje zakonodaje.

Nedavno (po sestanku na ministrstvu za kulturo s predstavniki ministrstva, Tržnega inšpektorata, Inšpektorata RS za kulturo in medije ter Službe za slovenski jezik) pa je ministrstvo za kulturo pod vodstvom Vaska Simonitija izdalo mnenje glede 20. člena zakona o javni rabi slovenščine:

»Menimo, da je drugi odstavek 20. člena ZJRS, ki določa, da mora biti v elektronskih komunikacijskih in kontrolnih napravah omogočena izbira slovenščine in upoštevan slovenski črkopis, dovolj jasen in velja za vse, in ne le za javne elektronske komunikacijske in kontrolne naprave.«

Omenjeni inšpektorat sicer sodi v okvir tega ministrstva. Zaradi zapisanega mnenja ministrstva smo že pred skoraj tednom dni naslovili vprašanje na Inšpektorat RS za kulturo in medije, ali bodo (končno) ukrepali zoper družbo Apple, ker pri operacijskem sistemu iOS pri napravah, prodanih na območju Slovenije, ne nudi opcije za izbiro slovenskega jezika? Imajo pa med drugim opcijo za hrvaščino in slovaščino. Kako bodo ukrepali zoper družbo Apple? Če kljub mnenju z ministrstva ne bodo storili nič, zakaj ne?

Danes so nam na inšpektoratu pojasnili, da bomo pojasnilo prejeli od službe za odnose z javnostmi na ministrstvu za kulturo, od koder pa jih še vedno ni. V zakonu predvidena globa za opisano kršitev je do 40 tisoč evrov.