sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bo EU dokončno obračunala s komunizmom?

Deli na:
Bo EU dokončno obračunala s komunizmom?

Foto: Bobo

Evropski svet je pred leti že obsodil množično kratenje človekovih pravic, ki jih imajo na vesti totalitarni komunistični režimi, kakršen je bil pred osamosvojitvijo v Jugoslaviji oziroma Sloveniji, zdaj pa naj se poveličevanje totalitarnih ideologij (komunizma, nacionalsocializma, fašizma) in antisemitizma ter odobravanje ksenofobije kaznuje.

Pretekli teden so mediji zelo podrobno poročali o slovesnosti ob 70. obletnici osvoboditve taborišča Auschwitz, precej manj (ali skoraj nič) pa o četrtem svetovnem forumu o holokavstu, ki je kot dvodnevna konferenca potekal v Pragi. Če se bodo uresničile obljube večine evropskih politikov, ki so sodelovali na srečanju, bodo evropski in nacionalni parlamenti kmalu sprejemali Evropski nacionalni statut za spodbujanje strpnosti, ki je bil predstavljen že septembra 2013.

To bodo pospešili tudi zato, ker Judje v Evropi opozarjajo pred novim eksodusom, še zlasti po islamističnem terorističnem napadu na judovsko trgovino v Franciji, ko se je iz Evrope v Izrael izselilo več kot tisoč Judov. V statutu bo posebej poudarjen antisemitizem, za Slovenijo pa je pomemben zato, ker bo enkrat za vselej obračunal s komunizmom. Kakršnokoli njegovo poveličevanje ali propagiranje bo kaznivo dejanje, iz javnosti bo treba umakniti vse totalitarne simbole. O komunizmu bo sicer dovoljeno razpravljati, bo pa kazniva podpora tej ideologiji v javnih nastopih.

Evropski svet je pred leti že obsodil množično kratenje človekovih pravic, ki jih imajo na vesti totalitarni komunistični režimi, kakršen je bil pred osamosvojitvijo v Jugoslaviji oziroma Sloveniji, zdaj pa naj se poveličevanje totalitarnih ideologij (komunizma, nacionalsocializma, fašizma) in antisemitizma ter odobravanje ksenofobije kaznuje. Status vključuje tudi prepoved nošenja burke, pohabljanje ženskih spolnih organov, prisilne poroke in poligamijo, kot kaznivo dejanje uvaja tudi »javno obrekovanje etničnih, kulturnih in verskih skupin« in zaničevanje homoseksualcev. Izobraževanje o strpnosti pa bo moralo biti obvezno v programih od osnovne šole do univerze ter za vojsko in policijo, javne nacionalne radio in televizijske postaje pa bodo morale določen odstotek programa posvetiti spodbujanju strpnosti.

Besedilo je nastajalo v okviru Evropskega sveta za strpnost in spravo (ECTR), katerega član je, ironično, tudi Milan Kučan, vendar je kot nekdanji komunist v manjšini, glavno besedo ima tako ali tako posebna skupina ekspertov, ki jo sestavljajo Izraelec Yoram Dinstein z univerze v Tel Avivu, strokovnjak za vojne zločine, Nemec Rudiger Wolfrum, direktor inštituta Maxa Plancka, Estonec Rein Mullerson, ki predava na ugledni londonski Kraljevi univerzi, švicarski profesor Daniel Thurer in sodnik italijanskega vrhovnega sodišča Ugo Genesio.

Skupina strokovnjakov je po poročanju angleškega časopisa Guardian trenutno na turneji po državah Evropske unije, kjer ugotavlja razpoloženje v parlamentih in išče njihovo soglasje, saj bodo morali statut ratificirati vse članice. Strokovnjaki že opozarjajo, da bodo težko prišli do soglasja, saj je na primer vprašanja pravic gejev, zanikanja holokavsta ali poveličevanja totalitarnih režimov od države do države različno urejena. Zato gre za politično zelo eksplozivno gradivo.