zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

"Bizarna seja" in "bizarno županovo vodenje seje"

Deli na:
"Bizarna seja" in "bizarno županovo vodenje seje"

Foto: Bobo

Mestni svetniki so ob obstrukciji svetniških skupin SDS, SMC, NSi, ZL in SLS potrdili predloga proračunov za letos in leto 2016. Ob tem se je zapletlo zaradi sklepčnosti mestnega sveta pri sprejemu omenjenih dokumentov, zaradi česar so sejo prekinili za dobro uro, da bi ugotovili, ali glasovanje vzdrži ali ne.

Opozicijski svetniki iz vrst SDS, SMC, ZL, NSi in SLS so se za obstrukcijo seje pri odločanju o občinskih proračunih odločili po glasovanju o svojih dopolnilih, ki niso bila potrjena, in po očitkih ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću glede njegovega načina vodenja seje.

V dvorani so tako ostali le še svetniki iz koalicije Liste Zorana Jankovića, SD in DeSUS, ki so predlog proračuna za letos potrdili z 21 glasovi, predlog proračuna za prihodnje leto pa z 22 glasovi.

Opozicija je nato opozorila, da mestni svet ob glasovanju ni bil sklepčen, zaradi česar je bila seja prekinjena za dobro uro, da bi se sestala statutarno-pravna komisija in da bi zadevo razjasnili. Preverjanja navzočnosti pred glasovanjem namreč ni bilo.

Predsednik statutarno-pravne komisije Nejc Brezovar je po sestanku dejal, da se navzočnost na seji ugotavlja na začetku seje. Poslovnik po njegovih besedah določa, da predsedujoči mestnemu svetu lahko ugotavlja navzočnost pred glasovanjem o točki, vendar pa tega ni dolžan storiti.

Navzočnost bi lahko ugotavljali tudi na pobudo svetnikov, vendar tega ni nihče zahteval, zato bi po takšni razlagi lahko obveljala navzočnost z začetka seje, ko je bil prisotnih 36 svetnikov, je pojasnil Brezovar.

V opoziciji so mnenju nasprotovali in opozorili, da je tudi z video posnetka razvidno, da v času glasovanja na seji ni bilo dovolj svetnikov. V SDS so ob tem napovedali nadaljnje ukrepe.

Kljub nasprotovanju je mestni svet z 22 glasovi za in 12 proti na podlagi mnenja statutarno-pravne komisije potrdil, da sta bila proračuna veljavno sprejeta.

Svetnik SMC Dragan Matić je odhod s seje v času obravnave proračuna pojasnil z besedami, da so bile same okoliščine v katerih se je seja začela bizarne, bizaren pa je po njegovem tudi način, na katerega župan vodi seje. Med drugim Janković, kot je dejal svetnik SMC, sploh ni dovolil razprave o dopolnilih, ki so jih vložili. Meni, da gre za zlorabo pooblastil, ki jih ima pri vodenju mestnega sveta.

Svetnica ZL Nataša Sukič pa je pojasnila, da so odločitev o odhodu s seje sprejeli glede na potek dogajanja skozi sejo. Menili so, da je to edini način, da Jankoviću pokažejo oziroma povejo, da obstaja demokratičen način vodenja seje, "zato se je ideja spontano oblikovala znotraj seje in ne pred sejo," je poudarila.

Ljubljanska občina v sprejetem proračunu za letos sicer načrtuje 384,7 milijona evrov prihodkov in nekaj več kot 381 milijonov evrov odhodkov. Zadolževanje je predvideno v višini osmih milijonov evrov, je razvidno iz dokumenta.

V proračunu za leto 2016 so prihodki načrtovani v višini 329,1 milijona evrov, odhodki v višini 315,1 milijona evrov, zadolževanje pa v višini šestih milijonov evrov.

Svetniki so sicer na včerajšnji seji med drugim potrdili tudi finančna programa ljubljanskega stanovanjskega sklada za letos in prihodnje leto, letno poročilo javnega zavoda Turizem Ljubljana za poslovno leto 2014 ter strategijo razvoja podeželja v programskem obdobju 2014 do 2020. Zeleno luč so dali tudi odloku o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za Šmartinko.