901596_f168_dragonja_promet02t Svet24.si

Poklukar nakazal, da obmejnih muk junija letos še...

toplotna črpalka1 Svet24.si

Obljubljal toplotne črpalke, vzel pa le denar

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

jansa orban fb1 Reporter.si

Janša nima ugleda v Bruslju, on seže le do ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

masterchef Njena.si

MasterChef: Kje je sodnik Luka Jezeršek?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Da se ne bi zamerilo Turčiji, je Sarajevo odvzelo priznanje profesorju

Deli na:
Da se ne bi zamerilo Turčiji, je Sarajevo odvzelo priznanje profesorju

Sarajevo - Foto: Bobo

Sarajevski mestni svet je danes zaradi pritiska Turčije odvzel priznanje turškemu profesorju matematike, ki predava v sistemu šol Bosna-Sema.

Te so v lasti v ZDA živečega klerika Fethullaha Gülena, katerega mreži Ankara pripisuje odgovornost za spodleteli julijski državni udar.

Profesor Ali Lafcioglu je po odločitvi 15 od 28 mestnih svetnikov ostal brez plakete mesta Sarajevo, ki jo je za zasluge v izobraževalnem sistemu dobil pred manj kot mesecem dni, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Glede na današnjo odločitev sarajevskih svetnikov si Lafcioglu tega priznanja očitno vendarle ni zaslužil, sarajevski župan Ivo Komšić pa je vse skupaj pojasnil z opozorilom, ki mu ga je izrekel istanbulski kolega.

Komšić je pojasnil, da bi nagrajevanje turškega matematika lahko negativno vplivalo na ugled Sarajeva kot prestolnice BiH in ogrozilo napredek v sodelovanju s pobratenimi in prijateljskimi turškimi mesti, kot so Istanbul, Ankara, Bursa in Konya.


"Odločitev o dodelitvi priznanja plaketa mesta Sarajevo profesorju Aliju Lafciogluju bi pravzaprav lahko izzvala tudi večje posledice in ogrozila prijateljske odnose med BiH in Turčijo, če bi glavno mesto BiH uresničilo to odločitev," je Komšić še zapisal v obrazložitvi.

Izjemno simbolično priznanje turškemu profesorju so takoj problematizirali turški provladni mediji, nato pa je sledil še politični pritisk na BiH. Mediji v tej državi pa so medtem ugotavljali, da imajo donacije, ki v BiH prihajajo iz Turčije, dejansko svojo ceno, oblasti v Sarajevo pa jo plačujejo tako, da poslušno izpolnjujejo zahteve turških donatorjev.

Oblasti v Istanbulu in Konyi so Sarajevu donirale avtobuse in tramvaje, ki pa dejansko nimajo velike vrednosti. Istanbul se je na primer tako rešil avtobusov z motorji Euro I, ki ne izpolnjujejo niti minimalnih ekoloških standardov, iz Konye pa so prišli več kot 30 let stari rabljeni tramvaji.

Turške oblasti so se v gonji po spodletelem puču spravile tudi na šole v sestavu Bosna-Sema, ki med drugim delujejo v Mostarju, Bihaću, Zenici in Tuzli. Ankara izvaja odprt pritisk na Sarajevo, da te šole zapre. Financirajo se namreč iz sklada Hizmet, katerega ustanovitelj je Gülen.

Uprava Bosna-Seme je skušala šole predati islamski skupnosti BiH, a je po krajših pogajanjih ta projekt propadel, sedaj pa iščejo nove partnerje.