Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Bertoncelj: Vsi ukrepi iz sporazuma med koalicijo in Levico morajo biti javnofinančno vzdržni

Deli na:
Bertoncelj: Vsi ukrepi iz sporazuma med koalicijo in Levico morajo biti javnofinančno vzdržni

Minister za finance Andrej Bertoncelj. - Foto: Bobo

Kakšen bo finančni učinek ukrepov iz sporazuma koalicije z Levico po besedah finančnega ministra Andreja Bertonclja še ni moč oceniti, je pa v odgovoru na poslansko vprašanje zagotovil, da bodo morali biti vsi javnofinančno vzdržni. Kot je poslancu Andreju Širclju (SDS) pojasnil minister, bo vsak ukrep sproti usklajevan s pristojnim ministrstvom.

Šircelj je v poslanskem vprašanju Bertonclju izpostavil, da je v sporazumu o sodelovanju med koalicijo in Levico okoli 30 ukrepov, ni pa jasno, koliko bodo ti ukrepi stali. Kot je dodal, edina določba glede financ pravi, da je vsak ukrep predhodno potrebno ovrednotiti v luči javnih financ.

Bertoncelj je pojasnil, da podpisani sporazum določa formalne in vsebinske okvire projektnega sodelovanja med koalicijo in Levico. Na vsebinski ravni so opredeljena področja, na formalni ravni pa postopki načina usklajevanja med podpisnicami sporazuma. Minister je poudaril, da je iz sporazuma jasno razvidno, da je treba vsak ukrep predhodno ovrednotiti v luči javnih financ.

"Vsak navedeni ukrep bo sproti usklajevan in voden skupaj z ministrstvom, pristojnim za posamezno področje, zaradi tega ni moč zdaj podati ocene finančnih učinkov," je še dodal Bertoncelj.

Širclju se je zdelo nenavadno, da minister ocene finančnih učinkov ne pozna, pri čemer je poslanec opozicije ocenil, da se da "že na podlagi popolnoma enostavnega računa ob enakih pogojih izračunati, kolikšen bo finančni učinek, vsaj za nekatere ukrepe". Ob tem je med drugim izpostavil področje štipendij in pokojnin.

Bertoncelj je ponovil, da bodo pristojna ministrstva pripravila ukrepe in jih tako finančno kot vsebinsko ovrednotila. "Ko bomo imeli končen sklop ukrepov, bodo morali biti ti javno finančno vzdržni," je bil jasen.