palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

kolesarska dirka gvatemala Ekipa24.si

Noro! Ali je namerno zrušila kolesarja kot v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Evroskupina poziva Slovenijo k posredovanju posodobljenega proračunskega načrta

Deli na:
Evroskupina poziva Slovenijo k posredovanju posodobljenega proračunskega načrta

Minister za finance Andrej Bertoncelj - Foto: Bobo

Finančni ministri držav v območju evra so danes v Bruslju potrdili ocene proračunskih načrtov, ki jih je podala Evropska komisija. Slovenijo evroskupina poziva, naj čim prej posreduje posodobljen osnutek proračunskega načrta in naj pravočasno ukrepa za zagotovitev skladnosti z evropskimi proračunskimi pravili.

Komisija je članice kot vselej razdelila na več skupin: skladne s pravili, pretežno skladne in na tiste s tveganji neskladnosti. Italija je zaradi še posebej resne neskladnosti z evropskimi priporočili razred zase. Evroskupina je na decembrskem zasedanju obravnavala in pričakovano potrdila komisijine ocene.

Evroskupina je v izjavi o osnutkih proračunskih načrtov članic območja evra za prihodnje leto zabeležila, da so Slovenija, Luksemburg in Latvija posredovali osnutke na podlagi predpostavke nespremenjenih politik. Ob tem je te države pozvala, naj posodobljene osnutke posredujejo čim prej.

Izpostavila je tudi, da so članice območja evra v zelo različnih proračunskih položajih, pri čemer je podprla oceno komisije o še zlasti resni neskladnosti Italije z evropskimi priporočili ter državi priporočila, naj ustrezno ukrepa za uskladitev s paktom za stabilnost in rast, ki opredeljuje evropska proračunska pravila. Podprla je tudi dialog med komisijo in Italijo.

Poleg tega je evroskupina vzela na znanje oceno komisije, da se pet članic - Slovenija, Belgija, Francija, Portugalska in Španija - sooča s tveganji neskladnosti z evropskimi proračunskimi pravili, saj so v teh državah možna znatna odstopanja od zastavljene poti do srednjeročnega proračunskega cilja.


K temu dodaja, da se ne pričakuje, da bodo Belgija, Francija, Portugalska in Španija v prihodnjem letu skladne z merilom za zmanjšanje javnega dolga.

Evroskupina vse države s tveganji proračunske neskladnosti poziva, naj pravočasno ukrepajo za naslovitev prepoznanih tveganj ter zagotovijo, da bodo njihovi proračuni za prihodnje leto skladni z določili pakta za stabilnost in rast.

Tri članice - Estonija, Latvija in Slovaška - so po oceni komisije pretežno skladne s pravili. Evroskupina jih poziva, naj zagotovijo skladnost in pozdravlja njihovo zavezanost sprejetju potrebnih ukrepov.

Deset članic - Avstrija, Ciper, Finska, Nemčija, Grčija, Irska, Litva, Luksemburg, Malta in Nizozemska - pa je skladnih s pravili. Evroskupina pozdravlja namero nekaterih držav, ki so presegle srednjeročni proračunski cilj, da ugoden proračunski položaj izkoristijo za krepitev naložb in rasti ob ohranjanju dolgoročne vzdržnosti javnih financ.

Evroskupina je izjavo objavila v zgodnjih jutranjih urah, medtem ko pogajanja o reformi območja evra še potekajo. Novinarska konferenca po koncu zasedanja je trenutno načrtovana ob 8.45. Usklajevanja ključnih akterjev - Nemčije, Francije, Italije in Nizozemske - naj bi se nadaljevala do jutra.