UVODNA rudnik radomlje frantar zabret Igor Kupljenik Svet24.si

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 ...

lev Svet24.si

Popoln vodič po znamenju leva in njegovo vladanje...

schellenburg Necenzurirano

Kdo je plačal 8 tisoč evrov za kvadrat v ...

iztok seljak Saso Radej Reporter.si

»Do konca sprijeno!« Nemoralni slovenski ...

celje Ekipa24.si

S kom v 3. krogu evropskih kvalifikacij? Če ...

Nuša Lesar Njena.si

Po več kot letu dni se je vrnila Nuša Lesar

nika prevc pm Ekipa24.si

Nika Prevc je zablestela kot še nikdar! Naša ...

Slovenija

Bavčar napadel Jankovića

Deli na:

Nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar je začuden, kako je Zoran Janković napovedal njegov odhod s čela Istrabenza in kasnejšo aretacijo. Za vsem govoričenjem in leporečjem o morali, na katero se Janković sklicuje, pa je povsem praktičen interes - denar, je nocoj v oddaji Vroči stol na Info TV poudaril Bavčar.

Nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar je začuden, kako je Zoran Janković napovedal njegov odhod s čela Istrabenza in kasnejšo aretacijo. Za vsem govoričenjem in leporečjem o morali, na katero se Janković sklicuje, pa je povsem praktičen interes - denar, je nocoj v oddaji Vroči stol na Info TV poudaril Bavčar.

"V preteklosti Jankoviću nisem hotel plačati velikih vsot, ki jih je od mene zahteval za delež Mercatorja. Zahteval je delež v Maksimi Holding," je navedel Bavčar in dodal: "Mislil si je, da si bom na podlagi groženj želel na ta način kupiti nedolžnost. Jaz tega ne počnem in nimam namena, da bi nasedal na take provokacije in izsiljevanje. In to prihaja s strani človeka, ki se ob svojem početju sklicuje na moralo in moralne vrednote."

Kot je poudaril Bavčar, je podcenjeval vehemenco, s katero je Janković v zadnjih letih napovedoval njegovo aretacijo. "Podcenjeval sem njegovo izjavo, ko je dejal, da ko bo padel Bavčar kot direktor, da bo čez tri mesece dobil obtožnico. Zanimivo je, kako natančno je napovedal potek dogodkov," je dejal.

Bavčarju se, kot poudarja, v zvezi s tem postavlja resno vprašanje. To ne govori samo o tem, da so Janković očitno prizadeva vstopiti v prostor, kjer bo lahko s svojo politično močjo vplival na organe pregona, temveč tudi na dogajanje v Istrabenzu.

Janković, tako Bavčar, ni kdorkoli, je pomemben človek sedanje vladne koalicije, pripisuje si celo zasluge, da je do nje sploh prišlo po tistem znanem srečanju predstavnikov sedanje koalicije na Prešernovem trgu dan pred volitvami. "Izjava Jankovića, v kateri povezuje mojo razrešitev z vlaganjem obtožnice, je del zgodbe, v kateri ni nikoli skrival svojih namenov," je dejal Bavčar in dodal: "Napovedal je domala z datumom natančno, kaj se bo zgodilo."

"Sprašujem se, od kod Jankoviću vse te informacije in ta prepričanost, da s konkretnimi imeni napoveduje akcije policije in tožilstva. To sem doživel pred 20 leti , v nekem drugem sistemu," je dejal.

Posel, ki naj bi bil povod za Bavčarjevo nedavno aretacijo, je po Bavčarjevih besedah povsem legalen. Bavčar okoliščin posla ne želi pojasnjevati, ker se, kot pravi, vsaka beseda obrne zoper njega, je pa vsa dokumentacija na voljo kriminalistom. Posli so bili po njegovih zagotovilih tudi ustrezno prijavljeni na davčno upravo.

Holdinška družba Istrabenz je trenutno zadolžena za okoli 450 milijonov evrov, Bavčar pa poudarja, da niti evro od tega denarja ni šel za prevzemanje Istrabenza, za reševanje pasive. "Niti evro ni šel v žep kogarkoli, da bi prevzel družbo. Ves denar je izsledljiv, banke točno vedo, kaj so financirale," je dejal.

Bavčar pravi, da je s svojim odstopom s čela Istrabenza olajšal sklenitev dogovora z bankami upnicami o reprogramiranju dolgov, a se kljub temu po tej potezi ni zgodilo nič. Prepričan je, da sicer glede Istrabenza obstajajo vsi pogoji za prostovoljno ali prisilno poravnavo. Za stečaj pa bo njegovih besedah ni nobenega razloga.

Bavčar je še povedal, da se trenutno ukvarja s svojim podjetjem, konkretnejših načrtov za naprej, o katerih bi lahko govoril, pa še nima. Pripravlja se na obrambo. "Ta skonstruirana ovadba in dogodki v zvezi z njo me še vedno zaposlujejo," je med drugim še pojasnil Bavčar.