Revija Reporter
Slovenija

Ozadje partijskih obračunov na elitni ljubljanski fakulteti

Ivan Puc
1 10.667

20. avg. 2023 20:00 Osveženo: 22:31 / 20. 8. 2023

Deli na:

Fakulteta za družbene vede stoji na kraju, kjer sta stali Fakulteta za sociologijo, politične vede in novinarstvo in študentska stolpnica. V ospredju Marko Milosavljević.

Bobo

»Rdeči lemenat«, Fakulteta za sociologijo, politične vede in novinarstvo, ni bil dovolj rdeče »klerikalen«, zato se je pred dobrimi petdesetimi leti – po obračunu z Stanetom Kavčičem leta 1971 – partija odločila za t. i. idejno razčiščevanje oziroma diferenciacijo. Predstavili smo nekaj zapisnikov s sestankov aktiva zveze komunistov na takratni FSPN. Že od konca sedemdesetih prejšnjega stoletja jih hranimo v domačem arhivu.

Zakaj so bili Veljko Rus, Vladimir Arzenšek, Janez Jerovšek in Tine Hribar deležni zalezovanja oziroma obdelav tajne politične policije SDV? V začetku osemdesetih so jim nekateri v šali rekli tudi »banda štirih«.

Leta 1973 je SDV sprožila obdelavo Odstop, s katero se je lotila intelektualnega zaledja Staneta Kavčiča pa tudi drugih profesorjev na FSPN. Omenimo Zdenka Roterja, Ernesta Petriča, Veljka Rusa, Franceta Vrega, Vladimirja Arzenška, Janeza Jerovška, Nika Toša, Vlada Benka …

Kaj sta takratnemu dekanu FSPN Vladu Benko na pogovoru dejala Kardelj in Popit?

So bili tisti, ki so ocenjevali za partijo sporne profesorje, krvniki? Akademik prof. dr. Slavko Splichal je takrat kot asistent dejal: »Nihče ni ocenjeval drugih zato, da bi kritiziral zaradi uživanja.«

S kakšnimi argumenti je dr. Zdenko Roter branil dr. Tineta Hribarja?

Kdo je bil v obračunu s kolegi najbolj zagnan profesor?

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24