Revija Reporter
Slovenija

Rdeči semafor za vlado

Ivan Puc
55 1.167

29. avg. 2021 20:00

Deli na:

Za covidne bolnike pripravljene postelje v UKC Ljubljana

Bobo

Slovenija je od četrtka v rdeči fazi epidemije. Bo pandemija skrojila slovensko politiko?

Lahko ob četrtem valu dvomimo, da bo predsedovanje svetu EU eleganten, podaljšan uvod v predvolilno tekmo? Čeprav je veliko političnih analitikov prepričanih, da bo premier Janša vztrajal do konca predsedovanja svetu EU, to ni odvisno le od njega, meni dr. Frane Adam.



Zavračanje ukrepov in počasno napredovanje cepljenja ter zmeda v javnem mnenju (značilen primer so peripetiji z ravnateljem Osnovne šole Prebold) bo vlado potisnilo v nezavidljiv položaj in morda v predčasen odhod. Bi bila menjava vlade v času zaostrovanja epidemiološke slike tvegana?  

Z zahtevami po ureditvi razmer bo zdravstvo močno pritisnilo na svojega ministra Janeza Poklukarja, ki verjetno ni ukrenil vsega, da bi se stanje v bolnišnicah kolikor toliko stabiliziralo. So bo obdržal ne položaju?

Je prav, da smo namesto soglasja o tem, kje je treba poprijeti iz solidarnosti do bližnjih, skupnosti in družbe, priča vse bolj vneti pravni preklariji, kako sankcionirati tiste, ki se načrtno izmikajo izpolnjevanju PCT-pogoja in komu vse je mogoče naložiti plačilo testov, da bi več ljudi nekako primorali k cepljenju.

Namesto, da bi se denimo Sindikat policistov Slovenije (vodi ga Kristjan Mlekuž) zavzel za to, da morajo njihovi kolegi solidarnostno in odgovorno zagotavljati varno delovno okolje, »odločitev o cepljenju in testiranju prepušča vsakemu posamezniku, saj spoštujemo temeljne ustavne postulate o zagotavljanju nedotakljivosti telesne integritete ….«. Je mogoče, da je tem policistom tako malo mar skrb za druge?

Zakaj se nekdanji predsednik državnega zbora Pavel Gantar ne strinja z mnenjem, da bo jeseni ukvarjanje s četrtim valom epidemije potisnilo v stran vse druge politične probleme in konflikte, ki smo jih že sicer vajeni.

Gantar pojasnjuje, zakaj ni tako pomembno, da ima Janša glas več ali manj v parlamentu, ampak to, da s široko razprostrtim omrežjem sega v gospodarstvo, javne službe, upravne enote, vse vrste nadzornih in upravnih odborov in svetov.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24