Revija Reporter
Slovenija

Avstrijci v boju z Madžari za slovensko Novo KBM

STA
3 739

11. maj. 2021 9:21 Osveženo: 9:23 / 11. 5. 2021

Deli na:

Stavba Nove KBM

Primož Lavre

Potem ko je interes za nakup Nove KBM izrazila madžarska banka OTP, je ameriški zasebni naložbeni sklad Apollo, ki ima v lasti drugo največjo banko v Sloveniji, po neuradnih, a zanesljivih podatkih kontaktiral še en zainteresirani kupec. To naj bi bila avstrijska Erste Group, danes pišejo Finance.

V Apollu tega niso želeli potrditi, a niso niti zanikali. Viri iz finančne industrije blizu Apolla pa so za časnik potrdili, da OTP, ki je na slovenski trg vstopil z nakupom SKB banke, ni ekskluzivni kupec Nove KBM. Ta je po nakupu Abanke lani izvedla njeno pripojitev, s čimer je utrdila položaj druge največje banke na slovenskem trgu.

Apollo naj bi ta teden pričakoval zavezujočo ponudbo OTP za nakup Nove KBM, a se je oddaja zavezujočih ponudb neuradno prestavila na konec maja. Tiskovna agencija Reuters je sredi aprila pisala, da bi bil prevzem Nove KBM lahko vreden skoraj milijardo evrov.

Erste Group je v Sloveniji navzoča z banko Sparkasse. Potegovala se je za nakup NLB v času prve privatizacije, bila pa naj bi tudi med interesenti za nakup Abanke. V Erste so za Finance povedali, da najnovejših informacij ne morejo komentirati. "V splošnem pa lahko rečemo, da želimo igrati aktivno vlogo pri konsolidaciji bančnega trga v tej regiji."

Erste Group je ena največjih v Evropi. Njena bilančna vsota je konec minulega leta znašala 277,4 milijarde evrov. Poleg Avstrije je dejavna v večini srednje in vzhodne Evrope, na Češkem, Slovaškem, Madžarskem, Hrvaškem, v BiH, Srbiji, Črni gori, Severni Makedoniji, Romuniji in Moldaviji.