Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

AVK preiskuje Petrol in OMV Slovenija

Deli na:
AVK preiskuje Petrol in OMV Slovenija

Foto: Profimedia

Agencija za varstvo konkurence (AVK) bo po informacijah portala Necenzurirano danes začela uradni postopek, v katerem bo preverjala, ali sta največja trgovca z naftnimi derivati v državi, Petrol in OMV Slovenija, v zadnjih dneh zlorabila svoj prevladujoči položaj na trgu.

Tako se AVK odziva na dogajanje v zadnjih dneh, ko je bila velika gneča na bencinskih servisih, ponekod je tudi zmanjkalo določenih vrst goriv. Največ težav je bilo pri Petrolu, ki je s 318 bencinskimi servisi največji v državi, poroča Necenzurirano.

Kot poroča portal, bodo zdaj na AVK preverili, ali sta Petrol in OMV Slovenija, ki obvladujeta veliko večino trga, zlorabila svoj položaj. Med drugim s tem, da sta prepočasi polnila rezervoarje pod svojimi bencinskimi črpalkami oz. jih namerno praznila.

Zanimalo naj bi jih, kako so se gibale zaloge bencina in dizla po posameznih bencinskih servisih po napovedani odpravi regulacije cen, kdaj sta Petrol in OMV začela polniti te zaloge in koliko cistern sta za to uporabila, kakšna je bila poraba po posameznih bencinskih servisih in za koliko je odstopala od dolgoletnega dnevnega povprečja.

Za ukrepanje naj bi se AVK odločila tudi zato, ker je do pomanjkanja goriva prišlo pri večini bencinskih servisov po državi in ne samo na tistih, kjer je veliko tranzitnega prometa. Pod drobnogledom bo tudi morebitno usklajeno delovanje oz. kartelno dogovarjanje med trgovci.

Najvišja zagrožena kazen je do 10 odstotkov letnega prometa družbe. V primeru, da AVK od naftnih trgovcev ne bi prejela podatkov, ki jih potrebuje za analizo dogajanja, pa jim lahko odmeri globo v višini do enega odstotka prometa.


Na AVK so za STA izpostavili, da že dlje časa aktivno spremljajo razmere na trgu pogonskih goriv in usmerjajo svoje aktivnosti v ugotavljanje dejstev in okoliščin, na podlagi katerih bodo lahko presodili, ali je treba ukrepati v skladu z zakonskimi pristojnostmi. "Morebitnih postopkov pred agencijo oziroma konkretnih aktivnosti agencije v zvezi s trenutnim dogajanjem na predmetnem trgu pa zaradi interesa samega postopka ne moremo podrobneje komentirati," so navedli.

Zaradi pričakovane podražitve goriv ob uvedbi ponovne regulacije cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest po posebni formuli z omejenimi maržami, ki je danes nadomestila do zdaj veljavno začasno omejitev cen pogonskih goriv po vsej državi, se je sicer v zadnjih dneh povpraševanje več kot podvojilo.

Naftni trgovci se zato sklicujejo na logistične težave zaradi povečanega obiska bencinskih servisov. "Toda jasno je tudi, da Petrolu in OMV prodaja velikih količin pogonskih goriv po nižjih cenah v dneh tik pred podražitvijo nikakor ni bila v interesu," ugotavljajo na portalu.

Vlada pod vodstvom Roberta Goloba se je odločila ukiniti začasno omejitev cen pogonskih goriv na bencinskih servisih zaradi zahtevkov naftnih trgovcev za povrnitev škode zaradi najvišjih dovoljenih cen v dveh obdobjih v preteklih mesecih.

Namesto tega se je odločila za ponovno omejitev marž naftnih trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest in odpravo nekaterih dajatev. Tako so se danes, ko je uredba začela veljati, goriva podražila. 95-oktanski bencin na črpalkah zunaj avtocest stane 1,755 evra, dizel pa 1,848 evra, kar je 19,5 oz. 18 centov več kot doslej. Na črpalkah ob avtocestah in hitrih cestah, kjer trgovci cene določajo sami, sta omenjeni gorivi približno za 20 centov dražji.

Na portalu ugotavljajo, da je zato bolj verjetno, da se naftnim trgovcem v zadnjih dneh ni izplačalo prodajati pogonskih goriv, saj so vedeli, da se bodo zelo kmalu podražila. Petrol na svojih bencinskih servisih v povprečju proda med 15.500 in 17.000 litrov dizla oz. bencina na dan. Če bi povečano količino goriva prodali danes, ne pa v ponedeljek ali v nedeljo, bi v Petrolu ustvarili za več sto tisoč evrov več prihodkov, saj so ga doslej kupovali dražje, kot so ga prodajali, navajajo pri Necenzurirano.