sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

matej mohoric 24 mm Ekipa24.si

Matej Mohorič o nedolžni ureznini, ki mu je niso...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Antropolog Dan Podjed: Zadnje zatočišče samote je v naših možganih

Deli na:
Antropolog Dan Podjed: Zadnje zatočišče samote je v naših možganih

Antropolog Dan Podjed - Foto: Primož Lavre

Dan Podjed je trenutno najpogosteje citirani slovenski antropolog. Če odpreš časopis, je tam Dan, ki razlaga to in ono. Vklopiš televizijski sprejemnik, tam je Dan, ki ti pove vse. Na Radiu Slovenija je bil pred več kot dvema desetletjema celo novinar, da, Dana ste poslušali, še preden ste sploh vedeli, da je Dan »tisti« Dan.

Družbenih omrežij je sit. Enako kakor avtorica teh vrstic: tviter, ki se zdaj imenuje X, je že tako nasilen, da z zaslona sovraštvo šprica kot kri iz sveže vrezane žile! Sediva v lokalu na Novem trgu v centru prestolnice, zavedajoč se, kako sva  lahko srečna. Da živiva tu, zdaj, v svobodi. Jaz srkam aperol, on pivo, uživava v samoti, a nikakor ne čutiva osamljenosti.

Z Danom sva se pogovarjala o dveh glavnih obrazih izolacije, ki zelo zanimivo zaznamujeta naše vsakdanje življenje. Enemu pravimo osamljenost in je pojav, ki se ga bojimo, po drugi strani pa poznamo samoto, ki jo vsakdo kdaj pa kdaj potrebuje, si jo želi in jo išče.

Samota je ponavadi pomirjujoča, ustvarjalna, vesela in v njej najdemo sami sebe. Osamljenost pa je nekaj, kar nas vse bolj obremenjuje in Svetovna zdravstvena organizacija WHO trdi, da je osamljenost na svetovni ravni problem, ki postaja primerljiv s problemom kajenja, debelosti in telesne nedejavnosti.



V dolgem dialogu Dan, ki je zadnje čase strokovno antropološko raziskoval izolacijo, razkriva, kaj vse se je posameznim ljudem dogajalo v času karantene zaradi kovida in kakšne posledice je to pustilo na njih. Opiše tudi zgodbo Tunizijca iz Izraela, ki je šel v Libanon preverit, kako skrbijo za tamkajšnje grobove judovskega ljudstva, a so ga aretirali in vtaknili za šest mesecev v samico. Pol leta ni videl niti žarka svetlobe, a je preživel, saj so naši možgani čudovit organi, ki se zmore upreti tudi najhujšim pritiskom.

Dan Podjed močno zaploska ob ideji, da bi glavno mesto Slovenije moralo biti Celje, sploh pa, verjeli ali ne, gospod antropolog je na intervju za Reporter pristal samo zato, ker se je hotel malo družiti z avtorica teksta! Preberite celoten intervju, zagotavljamo vam, da boste ogromno novega izvedeli in se tudi srčno nasmejali.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24