Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Anketa Ninamedie: V vodstvu skupna lista SDS in SLS, sledi ji LMŠ

Deli na:
Anketa Ninamedie: V vodstvu skupna lista SDS in SLS, sledi ji LMŠ

Foto: Bobo

V zadnji anketi, ki jo je za Radiotelevizija Slovenija (RTVS) opravila agencija Ninamedia, se vrstni red strank oz. list, ki jim kaže najbolje, ni spremenil. V vrhu ostaja skupna lista SDS in SLS, ki ji sledi LMŠ, tretja je SD.

Med tistimi, ki so odgovorili, da se bodo volitev udeležili ali da tega še ne vedo, bi jih največ glas oddalo skupni listi SDS in SLS, in sicer 22,1 odstotka. LMŠ je na drugem mestu s 18,4 odstotka podpore, SD pa na tretjem z 13,1-odstotno podporo. Lista NSi bi prejela 8,3 odstotka glasov, Levice 6,9 odstotka in DeSUS 6,4 odstotka.

Vsi ostali bi dobili manj kot pet odstotkov - SAB 4,0 odstotka, SNS 2,5 odstotka, Zeleni Slovenije pa 2,3 odstotka. Za ostale stranke se je opredelilo po manj kot odstotek vprašanih. Neopredeljenih je bilo 20,6 odstotka od skupno 651 vprašanih.

Možnost uporabe preferenčnega glasu pozna 50,3 odstotka vprašanih, 49,7 odstotka pa ne. Da nameravajo uporabiti preferenčni glas, je napovedalo 54,3 odstotka vprašanih, medtem ko ga 21 odstotkov ne namerava uporabiti, 24,7 odstotka pa še ne ve, se še ni odločilo ali ne želi povedati.



Sodelujoče v anketi so povprašali tudi o udeležbi na evropskih volitvah pred petimi leti in o verjetnosti udeležbe na tokratnih. Da so se volitev leta 2014 udeležili, je odgovorilo 33,3 odstotka, da se jih niso udeležili pa 57,3 odstotka anketiranih. 9,4 odstotka se tega ni spomnilo.

Da se bodo letošnjih volitev zagotovo udeležili, je odgovorilo 31,6 odstotka, da se jih bodo verjetno udeležili pa 23,3 odstotka. Da se jih verjetno ne bodo udeležili, je navedlo 20,5 odstotka, da se jih zagotovo ne bodo udeležili pa 21,8 odstotka anketiranih. Neodločenih je bilo 2,8 odstotka.

Ninamedia je telefonsko anketo za RTVS opravila med 10. in 23. majem na skupnem vzorcu 833 oseb.