severa gjurin 1 Svet24.si

Družinska sreča Severe Gjurin

Meghran Princ Harry Svet24.si

Zaskrbljeni princ Harry razkril, zakaj ne bo ...

Marko Bitenc Necenzurirano

Skriti gospodarji našega zdravstva

sergej racman marina zavcar hrovatin fpa Reporter.si

Znani slovenski odvetniki so o prostituciji ...

riera pm Ekipa24.si

Nora informacija! Albert Riera blizu vrnitve v ...

Matej Zemljič Revija Stop

Matej Zemljič: Kampiral sem včasih, in to zelo ...

825117_f103tenis_koper03t Ekipa24.si

Joj, kaj se je zgodilo Oblakovi izbranki: Olga ...

Slovenija

Anketa: Slovenci zaskrbljeni zaradi koronavirusa, a večina zmerno

Deli na:
Anketa: Slovenci zaskrbljeni zaradi koronavirusa, a večina zmerno

Slika je simbolična. - Foto: Profimedia

Javnomnenjska raziskava, ki jo je družba Valicon izvedla v sredo in danes, je pokazala, da so v Sloveniji skoraj vsi prebivalci seznanjeni s širjenjem novega koronavirusa, tri četrtine je zaskrbljenih, a večina med njimi zmerno. Na prvem mestu je z naskokom skrb za družino. Večina še vedno meni, da so vladni ukrepi premalo strogi.

Po rezultatih javnomnenjske raziskave so tako rekoč vsi prebivalci v Sloveniji bolj ali manj seznanjeni s širjenjem novega koronavirusa (97 odstotkov). Razlik med današnjim dnem in sredo v tem primeru ni. Dve petini vprašanih menita, da so zelo dobro seznanjeni (41 odstotkov), več kot polovica (56 odstotkov) pa, da so seznanjeni dokaj dobro.

Tri četrtine vprašanih

(76 odstotkov) je zaskrbljenih zaradi širjenja koronavirusa. 19 odstotkov je zelo zaskrbljeni, 57 odstotkov pa "do neke mere".



Tri četrtine vprašanih (76 odstotkov) je zaskrbljenih zaradi širjenja koronavirusa, spodbudno pa je razmerje med tistimi, ki so zelo zaskrbljeni, in tistimi, ki pravijo, da so zaskrbljeni "do neke mere". Prvih je namreč slabih 19 odstotkov, torej slaba petina, drugih pa približno trikrat več, dobrih 57 odstotkov.


Razmerje med zmerno in zelo zaskrbljenimi je torej tri proti ena, kar kaže na visoko, a še vedno dokaj zmerno zaskrbljenost prebivalstva. Razlika med sredo in današnjim dnem je pozitivna, delež zelo zaskrbljenih je za dve odstotni točki nižji (18 odstotkov namesto 20 odstotkov), a razlika ni statistično značilna.


Med šestimi ponujenimi izbirami načina doživljanja zadnjih dni v zvezi s širitvijo koronavirusa največ vprašanih na prvo mesto postavlja skrb za lastno družino (73 odstotkov). Tu razlik med sredo in današnjim dnem ni, je pa danes nekoliko pogostejša izbira skrb za lastno zdravje (45 odstotkov, v sredo 37 odstotkov) in občutenje splošne zaskrbljenosti (43 odstotkov, v sredo 37 odstotkov).

Gospodarske posledice skrbijo 40 odstotkov vprašanih, skrb za delovno mesto pa je prisotna pri 13 odstotkih vseh, ki so zaposleni.


Druga najpogostejša izbira je sicer bojazen, da "se to ne bo kmalu končalo" (51 odstotkov), a je ta skrb danes manj pogosta kot dan prej (58 odstotkov), na kar so morda že vplivali danes sprejeti vladni ukrepi. Gospodarske posledice skrbijo 40 odstotkov vprašanih, skrb za delovno mesto pa je prisotna pri 13 odstotkih vseh, ki so zaposleni.



Če je še v sredo 60 odstotkov vprašanih menilo, da so do sedaj sprejeti ukrepi premalo strogi, se je ta odstotek danes po objavi nekoliko bolj strogih ukrepov znižal na 54 odstotkov. Na drugi strani pa se je danes povečal delež tistih, ki menijo, da so ukrepi prestrogi - danes tako meni devet odstotkov vprašanih, v sredo zgolj pet odstotkov. Dobra tretjina vprašanih (37 odstotkov) pa meni, da so ukrepi ravno pravšnji.


Če bi torej vlada sprejela še strožje ukrepe, bo to po volji večine prebivalcev, a bo hkrati več tudi tistih, ki se s tem ne bodo strinjali, so zapisali v Valiconu.


Večina vprašanih se drži navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje o samozaščitnem ravnanju, saj naj bi za tri četrtine vprašanih v celoti ali vsaj deloma veljalo, da si pogosteje umivajo roke, da si razkužujejo roke, da se ne zadržujejo v javnih notranjih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi ter da začasno ne hodijo v lokale in podobne javne prostore. Samozaščitna ravnanja so se iz srede na danes rahlo intenzivirala, kar se vidi predvsem v višjem deležu odgovorov "v celoti velja zame".



Da so si doma priskrbeli zalogo osnovnih živil, je do danes dopoldne veljalo za 40 odstotkov vprašanih, pri čemer jih je 12 odstotkov odgovorilo, da to za njih velja v celoti, 28 odstotkov pa, da to za njih velja le deloma. V Valiconu predvidevajo, da se bo ta odstotek tekom današnjega dneva še spremenil. Do danes dopoldne je ena šestina zaposlenih odgovorila, da v celoti ali vsaj deloma delajo od doma. Tudi za ta odstotek velja, da se bo v prihodnjih dnevih spremenil.



Sicer pa velika večina vprašanih (86 odstotkov) meni, da gredo "stvari v zvezi s širjenjem koronavirusa v Sloveniji na slabše", pri čemer se manjši del med njimi odloča za najbolj skrajen odgovor "precej na slabše" (23 odstotkov), slabih 63 odstotkov pa, da "gredo na slabše". Rezultat je po oceni Valicona pričakovan, glede na to, da je širjenje koronavirusa najverjetneje šele na začetku.



Valicon je raziskavo izvedel iz srede na danes v okviru spletnega panela anketirancev Jazvem.si. Zajela je 1129 anketirancev.