Revija Reporter
Slovenija

Angelika Mlinar se bo predstavila pristojnima odboroma DZ

STA

17. dec. 2019 5:55

Deli na:

Angelika Mlinar in Alenka Bratušek

Bobo

Kandidatka za kohezijsko ministrico Angelika Mlinar se bo dan po prevzemu slovenskega državljanstva že predstavila parlamentarnima odboroma za gospodarstvo in za zadeve EU. Večinske podpore sodeč po dosedanjih odzivih še nima zagotovljene, če jo bo vendarle prejela, pa bo DZ po pričakovanjih o njenem imenovanju odločal že v četrtek.

Za nastop funkcije potrebuje podporo navadne večine poslancev. Predsednica SAB Alenka Bratušek je ob predstavitvi kandidature Mlinarjeve odgovornost, da zagotovi to večino, pripisala predsedniku sicer manjšinske vlade Šarcu.

"Predsednica SAB Alenka Bratušek je rekla, da je moja naloga zagotoviti glasove. Tako kot za vsakega ministra in ministrico," je v ponedeljkovi izjavi v DZ potrdil premier Marjan Šarec. Verjame sicer, da bo Mlinarjeva prejela ustrezno podporo in bo potrjena na to funkcijo.

O podpori Mlinarjevi se še niso izrekle vse stranke, a tudi podpora vseh koalicijskih poslancev ni samoumevna. V DeSUS imajo različna mnenja in še niso odločeni, glasove pa ji obljubljajo v SNS. Tudi v SMC po besedah poslanca SMC Janija Möderndorferja ne vidijo razloga, da je ne bi podprli, glede na to, da kandidatka izpolnjuje vse pogoje.

Podpore SDS ni pričakovati, poslanska skupina NSi pa o kandidatki še ni razpravljala. Ostro pa so proti imenovanju Mlinarjeve v Levici, saj po oceni koordinatorja stranke Luke Mesca neoliberalcev res ni treba uvažati.

Mlinarjeva bo tako ob podpori poslancev na čelo službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prišla skoraj natančno leto dni za svojim predhodnikom Iztokom Puričem. V minulem mandatu je bila evropska poslanka, bila pa je tudi podpredsednica politične skupine liberalcev Alde. V Sloveniji je postala bolj znana jeseni 2013, ko je bila kot prva ženska iz slovenske manjšine izvoljena v avstrijski parlament. Kot nosilka liste SAB je v Sloveniji nastopila tudi na zadnjih evropskih volitvah, a stranki mesta ni uspelo dobiti.