stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Angelika Mlinar: Kot koroška Slovenka vem, kaj pomeni boj za Slovenijo in Slovenstvo

Deli na:
Angelika Mlinar: Kot koroška Slovenka vem, kaj pomeni boj za Slovenijo in Slovenstvo

Angelika Mlinar, nosilka evropske liste SAB - Foto: Bobo

Domala vsi vodilni kandidati, ki so začeli nagovarjati volivce, v en glas razglašajo prelomnost volitev 26. maja. Ali to drži, bodo nazadnje dokazali volivci – če jih bo kaj več kot pred petimi leti odšlo na volišča in oddalo glas tistim, ki kockajo z usodo Evropske unije. Z nekaj vprašanji smo se obrnili na vodilne kandidate parlamentarnih strank. Danes objavljamo odgovore Angelike Mlinar, nosilke evropske liste SAB.

Ali je Evropo treba ljubiti?

Evropska unija je zaradi povezovanja držav še vedno del sveta, kjer je najbolje živeti. Ves svet nam to zavida. Ljubiti Evropo zato pomeni imeti rad dobro življenje – in zato je odgovor na vaše vprašanje da. Je pa treba to odprto družbo in perspektivnost tudi ohranit, jaz sem se za to borila in se bom še naprej.

Kako ocenjujete mandat Evropskega parlamenta, ki se je iztekel? Katero dejanje oziroma glasovanje ga je najbolj zaznamovalo?

Naredili smo veliko dobrega, a dobre novice običajno niso novice. Bil pa je to zahteven mandat, tudi zaradi odločanja o sankcijah proti Madžarski in Poljski, ki sta eklatantno kršili načela demokracije, pravne države in človekovih pravic, torej načel, na katerih temelji EU. Mandat je zaznamoval tudi brexit.

Katere dejanje oziroma glasovanje pa je najbolj zaznamovalo delo slovenskih poslancev v Evropskem parlamentu?

Sem Slovenka, zato me je najbolj razveselila odločitev poslancev, da odobrijo novi program financiranja, ki sem ga s skupinami Evropskega parlamenta usklajevala jaz. Tudi Slovenija, ki je na področju digitalnih tehnologij močna, bo lahko pridobila dodatna sredstva za digitalno preobrazbo, na voljo bo kar 9,2 milijarde evrov.

Je v Evropski komisiji glede arbitraže o meji s Hrvaško prevladal argument moči nad argumentom prava?

Opozorila bi na slabo predstavo evropskih poslancev SDS, NSI in SLS, ki so iz iste skupine kot predsednik Evropske komisije Juncker. Toliko poudarjajo, da jim gre za Slovenijo, a so se borili za Orbana in Tajanija, namesto za uveljavitev arbitraže. Kot koroška Slovenka vem, kaj pomeni boj za Slovenijo in Slovenstvo; počaščena bom, če lahko svoje politične izkušnje in prepoznavnost uporabim za Republiko Slovenijo.

Kaj je po vašem mnenju največji izziv EU?

Naslednji korak pri povezovanju EU mora biti socialna unija – EU se stara, zato se bom zavzemala za zagotovitev dostojnih pokojnin in bolj dostopne zdravstvene storitve na ravni EU. Nadaljevala bom svoj boj za enakopravnost in večjo vključenost žensk v družbi. Še naprej se bom zavzemala za moderno zakonodajo na področju priseljevanja in varovanje zunanjih meja EU.

Kaj pa je največji izziv Slovenije v odnosu do EU?

Treba je zagotoviti, da bo naš glas prav slišan. To lahko dosežemo samo politiki, ki smo se z delom za dobro Slovenije in z neomajno držo že izkazali. Potrebujemo predstavnike, ki vedo, kako delujejo evropske institucije – mandat bo zahteven in časa za učenje ne bo.

Za najverjetnejšega predsednika Evropske komisije velja Manfred Weber (EPP). Katere se njegove prednosti in slabosti?

Predvsem bi si želela, da bo predsednik Evropske komisije nekdo, ki že ima politične in vodstvene izkušnje iz izvršilne veje oblasti. To gospodu Webru manjka.

Ste za več, enako ali manj pristojnosti EU v odnosu do nacionalnih držav članic EU?

Dobro je, da na nekaterih področjih za vse veljajo enaki standardi in enaka pravila. Na drugih pa morajo članice še vedno ohraniti avtonomnost.