Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

220820-Zel-3615 Svet24.si

Foto: Za “sendvič” vestno opravijo svoj hobi

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Andrijana Starina Kosem vse pogosteje na sodišču

Deli na:
Andrijana Starina Kosem vse pogosteje na sodišču

Foto: Primož Lavre

Nekdanji predsednik uprave Dela Peter Puhan ter nekdanja predsednica nadzornega odbora, kasneje pa predsednica upravnega odbora, Andrijana Starina Kosem (ASK), s časopisno hišo Delo nista sklenila poravnave. Pretekli teden je bil prvi narok za tožbo, s katero Delo od toženih zahteva 11,3 milijona evrov odškodnine zaradi nakupa večinskega deleža v Večeru, opravljenega brez poprejšnjega soglasja kulturnega ministrstva, skrbnega pregleda, cenitve delnic in ekonomske utemeljenosti.

Delo je namreč novembra 2008, ko sta ga vodila Puhan in ASK, za 18 milijonov evrov kupilo 79,24-odstotni delež Večera. Zdajšnja uprava je prepričana, da je bila družba oškodovana. Vrednost naložbe se je medtem krepko razvrednotila, Agencija za varstvo konkurence pa že od leta 2009 zahteva prodajo. Vsi poskusi so bili do zdaj neuspešni, saj kupca za štajerski dnevni časopis nikakor ne morejo najti. Večer naj bi bil danes vreden okoli pet milijonov evrov. Na narok je prišel samo Puhan, ASK pa ni bilo. Obravnava tožbe se bo začela aprila.

Medtem pa se ASK in njen mož Franc nikakor ne moreta sprijazniti z decembrsko izgubljeno tožbo, s katero sta od Reporterja zahtevala vsak po 10.000 evrov, zato sta se pritožila. Kosma sta tednik tožila, ker naj bi bila domnevno prizadeta zaradi treh člankov spomladi 2011, ki sta jih napisala Igor Kršinar in Andrej Černic. Sodnica ljubljanskega okrajnega sodišča Maja Pšeničnik je njuno zahtevo gladko zavrnila. Reporter je pred tremi leti pisal o spornem luksuznem stanovanju zakoncev Kosem v Izoli in o tem, s kakšnimi posli se ukvarjajo nekatere osebe blizu tedanje Pahorjeve in nekdanje Janševe vlade. Med temi je bila tudi ASK, o kateri je bilo v Reporterju zapisano, da je »razvpita«, da gre za »Janševo odpadnico« in »padlega angela«. To je oba prizadelo, z domnevno neresničnimi članki pa naj bi revija posegla v osebnostne pravice zakoncev.