favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Analiza predvolilnih anket: Pahorjeva zmaga v prvem krogu, podpora Romani Tomc opazno navzgor

Deli na:
Analiza predvolilnih anket: Pahorjeva zmaga v prvem krogu, podpora Romani Tomc opazno navzgor

Foto: Bobo

Pričakovano se je izboljšal rating kandidatke SDS Romane Tomc, saj je pozno vstopila v volilno tekmo: dvignil se je z 6,9 (prvo merjenje) na 10,6 odstotka. Razmerje med Tomčevo in Ljudmilo Novakovo (NSI) nekako ustreza razmerjema med strankama. Podpora Novakove vztraja pri petih odstotkih.

Časnika Večer in Dnevnik sta že tretji dan zapored izmerila (anketiranje izvaja agencija Ninamedia po metodi t. i. tracking poll, na vsak dan novem vzorcu 150 naključno izbranih polnoletnih volivcev) utrip volilnega telesa pred predsedniškimi volitvami v nedeljo, 22. oktobra. Lahko bi torej z nekaj zadržanosti že govorili o trendu, ki pa se lahko v zadnjem tednu tudi spremeni oziroma obrne.

Čeprav so nekatere raziskave javnega menja (denimo Delova) v začetku meseca kazale, da se razlike med Borutom Pahorjem in Marjanom Šarcem zmanjšuje in bi bil potreben drugi krog, pa vsakodnevno merjenje Ninamedie kaže, da Pahor krepko vodi pred Šarcem in da volivci ne bomo vnovič povabljeni na volišča. Pahorjev delež podpore (gre za volilno napoved) vztraja pri nekaj pod 60 odstotki (57,9 odstotka), Šarčev pa je celo zdrknil tik pod 20 odstotkov. Televizijska soočenja na katerih ni bil ravno vzhajajoča zvezda, mu ne obetajo, da bi ga volivci prepoznali kot Pahorjevega resnega tekmeca. Anketiranci tudi menijo, da je bila na soočenjih najbolj prepričljiv prav Pahor.  

Razmerje med Tomčevo in Ljudmilo Novakovo (NSI) nekako ustreza razmerjema med strankama.

Pričakovano se je izboljšal rating kandidatke SDS Romane Tomc, saj je pozno vstopila v volilno tekmo: dvignil se je z 6,9 (prvo merjenje) na 10,6 odstotka. Razmerje med Tomčevo in Ljudmilo Novakovo (NSI) nekako ustreza razmerjema med strankama. Podpora Novakove vztraja pri petih odstotkih, nekaj več rezerve ima torej še vedno Tomčeva, saj njena stranka, če bi bile parlamentarne volitve že zdaj, gotovo dosega – govorimo o volilni napovedi – 20 odstotkov. Pred petimi leti je Milan Zver z enotno podporo pomladnih strank prejel nekaj več kot 24 odstotkov glasov in bil krepko oddaljen od drugega kroga. Če se podpora Tomčevi in Novakovi ne bo dvignila, sta lahko razočarani tudi oni.

Nekoliko se je od prvega merjenja dvignil koprski župan Boris Popovič (zadnje merjenje: 2,8 odstotka), korak nazaj pa je naredila Maja Makovec Brenčič s samo 1,5 odstotka. Sledijo: Angelca Likovič (1,1 odstotka), Andrej Šiško (0,9 odstotka) in Suzana Lara Krause z le 0,3 odstotka. Zanimivo je, da se zmanjšuje (postaja bolj realen) delež tistih, ki odgovarjajo, da se bodo volitev zagotovo udeležili.

Omenili smo, da se nakazujoči trendi v zadnjem tednu tudi spremenijo in obrnejo. To ne nazadnje potrjujejo tudi izkušnje. Izid prvega kroga predsedniških volitev leta 2012 je bil v nasprotju s predvolilnimi javnomnenjskimi raziskavami, ki so zmago skoraj enotno napovedale predsedniku republike Danilu Türku. Še je čas za mobilizacijo kandidatov in njihovih štabov.