Revija Reporter
Slovenija

Analiza: Kako konservativna je v resnici Slovenija

Aleš Žužek

20. jan. 2019 20:00

Deli na:

Na vzhodu stare celine bolj prevladuje vrednostni konservativizem, na zahodu pa gospodarski. Kam pa umestiti Slovenijo? Smo Slovenci res vrednostno konservativni, a ekonomsko egalitarni, kot ugotavljajo politični analitiki?

Kaj je v sodobnem svetu sploh še konservativizem in kakšna je njegova prihodnosti? To so vprašanja, s katerimi se ukvarjajo politični analitiki v številnih državah, med drugim tudi v Nemčiji, kjer je nedavni spopad za predsedniški položaj stranke CDU sprožil polemike o tem, koliko je sploh ta stranka še konservativna

Aleš Maver ugotavlja, da je težko podati enotno opredelitev, ki bi zajela vse ali vsaj večino tistega, kar si danes lepi konservativno nalepko.

Slovenijo ma kljub posebnostim ključne značilnosti svojega srednjeevropskega postsocialističnega okolja

V Sloveniji je »staro stanje« tisto, ki se je vzpostavilo po letu 1945, njegovi varuhi pa so nasledniki po vojni vladajočih struktur.

Slovenci so vrednostno konservativni glede družinskih vrednot, odnosa do otrok in podobno, pravi politični analitik Martin Nahtigal, ki doda, da so obenem neverjetno ekonomsko egalitarni oziroma eksistencialno konservativni.

VEČ V TISKANEM REPORTERJU IN TRAFIKI24