dominika švarc pipan, maša kociper, branko lobnikar Svet24.si

Dodatno poročilo Lindava o morebitnih političnih...

ruski državljani, zemun Svet24.si

V Srbiji jih je kot Rusov

bostjan lindav sta2 Necenzurirano

Je policija "Janševa" ali ne? #analiza

damir crncec pl4 Reporter.si

Državni sekretar D. Črnčec: Po dolgem blatenju ...

spanija enrique Ekipa24.si

Odjeknilo je! Španija se je odločila o usodi ...

natalija-verboten Odkrito.si

Natalija Verboten - Po 15 letih se je vrnil njen ...

cristiano ronaldo pm Ekipa24.si

Cristiano Ronaldo grozil selektorju?! Noro ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Volilni polom sinov Janše in Pirc Musarjeve; oče Mateja Tonina pa je v nedeljo proslavljal izvolitev v občinski svet

Deli na:
Volilni polom sinov Janše in Pirc Musarjeve; oče Mateja Tonina pa je v nedeljo proslavljal izvolitev v občinski svet

Žan Janša, sin Janeza Janše, je neuspešno kandidiral za občinski svet v Grosuplju. - Foto: Primož Lavre

Na lokalnih volitvah sta se za občinska svetnika potegovala tudi sinova najbolj znanih slovenskih politikov: Maks Musar, sin pravkar izvoljene predsednice države Nataše Pirc Musar, na listi Piratov v Domžalah, Žan Janša, sin prvaka SDS Janeza Janše, pa v Grosuplju na listi stranke svojega očeta.

Oba sta bila neuspešna: lista stranke Piratov sploh ni prišla v domžalski občinski svet, prejela je le 2,36 odstotka oziroma 307 glasov, od tega je Maks Musar dobil 21 preferenčnih glasov, kar je največ na listi.

Žan Janša pa je prejel 65 preferenčnih glasov, vendar kot 15. na listi ni bil izvoljen. SDS je v Grosupljem zmagala s 36,31 odstotka oziroma 2686 glasovi, v občinskem svetu je dobila deset od 24 občinskih svetnikov. Prav tako je župan Peter Verlič s 66,59 odstotka (4950 glasovi) pometel s tekmeci že v prvem krogu.


Neuspešna je bila tudi Nataša Pajenk, sestrična Urške Bačovnik Janša, žene prvaka SDS, ki je zaslovela kot njuna družinska bančnica, ki je na svoj račun polagala gotovino zakoncev Janša, nato pa jima pokrivala stroške. Za mestno svetnico se je potegovala v Velenju, kjer kot 23. na listi SDS ni bila izvoljena. SDS je sicer dosegla 5 od skupno 33 mandatov oziroma 15,13 odstotka (1844 glasov), od tega je Pajenkova prejela štiri preferenčne glasove.

Uspešen pa je bil Vojko Tonin, oče prvaka NSI Mateja Tonina, ki je bil na listi sinove stranke izvoljen v kamniški občinski svet s preferenčnimi glasovi, ki jih je prejel 157. NSI je sicer skupno prejela 1788 glasov oziroma 17,35 odstotka ter pet sedežev v 29-članskem občinskem svetu. Občino pa bo še naprej vodil Matej Slapar, svak prvaka Mateja Tonina, ki je v prvem krogu zmagal z 71,65 odstotka (7385 glasovi). Poleg tega je njegova Lista Mateja Slaparja prepričala 3209 volivcev oziroma 31,13 odstotka ter dosegla 10 mest v občinskem svetu. Tako ima zdaj skupno 15 od 29 svetnikov.

Prav tako je bil uspešen tudi Miha Horvat, sin dolgoletnega poslanca NSI Jožefa Horvata, ki je bil za občinskega svetnika izvoljen v Črenšovcih. Tam je NSI zmagala kar z 41,46 odstotka glasov (306 glasov), od tega je Miha Horvat dobil 106 preferenčnih glasov. Toda zaradi večinskega volilnega sistema je dobila le tri mandate v osemčlanskem občinskem svetu.