stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Američanke na Zalarjevem vikendu

Deli na:

Minister Aleš Zalar je pravnicam iz Amerike priredil razkošen sprejem na stroške davkoplačevalcev: najboljša hrana, vrhunska vina in nazadnje še pogostitev na ministrovem vikendu na Pokljuki. Pravosodno ministrstvo je za ugodje Američank prekoračilo dovoljene stroške reprezentance in to za povrh skušalo prikriti.

Minister Aleš Zalar je pravnicam iz Amerike priredil razkošen sprejem na stroške davkoplačevalcev: najboljša hrana, vrhunska vina in nazadnje še pogostitev na ministrovem vikendu na Pokljuki. Pravosodno ministrstvo je za ugodje Američank prekoračilo dovoljene stroške reprezentance in to za povrh skušalo prikriti.

Pred dvema mescema smo javnost opozorili na čezmerno porabljanje sredstev ministra za pravosodje Aleša Zalarja. Ta je na začetku septembra gostil tri predstavnice ameriškega pravosodja v okviru priprave ukrepov za racionalizacijo in modernizacijo poslovanja slovenskih sodišč. V programu obiska je bilo tudi delovno kosilo v eni od piranskih restavracij, za katerega so za 15 oseb plačali 839 evrov. To je kar 56 evrov na osebo, kar je več, kot dovoljuje uredba o stroških reprezentance (50 evrov na osebo). Izvedeli smo, da so nam na pravosodnem ministrstvu celo prikrili, da v teh 839 evrov niso všteli stroške za draga vina, po uredbi bi namreč morali v skupni strošek všteti tudi pijačo. Tako smo še enkrat vprašali, koliko so znašali stroški za pijačo na delovnem kosilu na Obali in ali so te všteli v 839 evrov. Odgovor: za hrano so odšteli 540 evrov, za pijačo pa 299 evrov.

Hkrati smo v uredništvo dobili celoten program obiska ameriških gostij, iz katerega je razvidno, da je bilo razmetavanja davkoplačevalskega denarja še precej več. Tako je iz programa razvidno, da se je minister Zalar z gostjami najprej srečal v ljubljanski vinoteki Movia, kjer so pokušali izbrana vina: penino Puro Movia 2003, sauvignon Movia 2007, veliko belo Movia 2006, cabernet sauvignon 2007, veliko rdeče 2003, poleg je bil še pršut, prigrizek. Za to so na ministrstvu za pravosodje odšteli kar 502 evra, v delegaciji je bilo šest oseb. Pomeni, da so na osebo zapravili več kot 80 evrov! Pri odgovoru so zapisali še, da so v skladu z omenjeno uredbo »izvedli postopek povrnitve dela sredstev v proračun«. Ni sicer jasno, ali je Zalar iz lastnega žepa vrnil presežek denarja v proračun.


Minister je Američanke peljal tudi na kosilo v ugledno ljubljansko restavracijo As, kjer so jedli pappardelle (široke rezance) z ragujem divjega prašiča, tagliato cacao (rezine rostbifa kraškega goveda z lupinicami kakava in pečenim krompirjem), sladico ter pili izbrana vina. Vse to je skupaj stalo 280 evrov za sedem oseb, torej v skladu z uredbo o stroških reprezentance. Šlo je za meni, cena menija je bila očitno »le« 40 evrov po osebi.

Kot jagodo na Zalarjevi velikodušni torti bi lahko opisali zadnji dan obiska, ko je minister peljal ameriške gostje na Bled. Najprej so imeli pogostitev v restavraciji blejskega gradu, potem pa je v programu zapisano: »Pokljuka (ministrov vikend).« Prosili smo še za pojasnilo, ali je minister Američanke res gostil še na svojem vikendu. Na ministrstvu so zapisali, da so si ameriške strokovnjakinje poleg uradnih obveznosti v soboto ogledale različne zanimivosti Slovenije. »Z ministrom so obiskale Gorenjsko, med drugim tudi Pokljuko. « Tako so dejansko pritrdili škandaloznemu podatku, da je minister strokovnjakinje na uradnem obisku gostil še na svojem vikendu na Pokljuki.