nova zemlja Svet24.si

Tedenski horoskop: Zdi se, da je svet okoli nas na...

najden-predmet Svet24.si

Ste izgubili skiro ali motoristični kovček?

1715284723-172a1604-1715284697347 Necenzurirano

SD želeli rubiti vilo na Levstikovi. Han: ...

ana-petrič Reporter.si

Slovenka leta odpuščena: vrata ji je pokazala ...

sesko 24 pm Ekipa24.si

Šeško znova tresel in to kako!! Poglejte ta ...

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Olga: Miha si je dovolil to, česar si ne bi smel ...

doncic Ekipa24.si

Nastavite budilke: jasno je, kdaj bo Dallas igral ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Janković: Ponosen sem, da je Kučan moj prijatelj

Deli na:
Janković: Ponosen sem, da je Kučan moj prijatelj

Foto: Arhiv Reporterja

Imamo zelo jasne cilje, kako najprej rešiti škarje dveh milijard stroškov, ki presegajo prihodke, je v pogovoru za Finance o svojem programu za decembrske volitve povedal ljubljanski župan in nekdanji prvi mož Mercatorja Zoran Janković. Brez nižanja stroškov in večanja prihodkov ne bo šlo, poudarja Janković.

Po Jankovićevih besedah so osrednji projekt njegovega volilnega programa t.i. nova dela, železnice, tretji pomol in na drugi strani tretja razvojna os. Janković napoveduje reorganizacijo javne uprave v "učinkovit servis za vse državljane" in zmanjšanje števila agencij. Takoj bi ukinil AUKN, ki po njegovem mnenju nima prave funkcije.

Na vprašanje, koga si želi v koaliciji, Janković odgovarja, da "vse, ki bodo pripravljeni trdo delati v skladu z našim programom", pri tem pa kot edinega izključuje Janeza Janšo. Glede očitkov iz vrst SD, da s svojim vstopom v volilno tekmo želi uničiti levico, Janković pravi, da njegova filozofija ni strankarsko ideološka.
 
Janković meni, da v Sloveniji precej pretiravamo z besedo korupcija: "Mislim, da korupcije skoraj ni, če se primerjamo z drugimi državami." Glede domnevne korupcije pri zemljiščih in gradbenih dovoljenjih Jankovič pravi, da korupcije v teh primerih ne more biti, saj gradbena dovoljenja niso stvar občine, za vsako zemljišče pa sta bili dve javni razgrnitvi.
 
V pogovoru za Finance se je Janković dotaknil tudi problematike NLB. Kot je poudaril, je "absolutno" proti njeni dokapitalizacij, saj je NLB v fazi, ko mora skrbeti za svoj razvoj, ne pa le za čiščenje bilanc. Glede lastniškega deleža države v NLB, pa Janković meni, da naj bi država obdržala najmanj 25 odstotkov in eno delnico.
 
Na vprašanje, ali ga nekdanji predsednik republike Milan Kučan brezpogojno podpira, Janković odgovarja, da tega ne ve in bi bilo treba to vprašati Kučana. Janković pravi, da ga ne zanima, ali mu Kučanova podpora bolj škodi ali koristi: "Ponosen sem, da je moj prijatelj že 25 let, s košarke, od leta 1984."
 
Kot prednostno zunanjepolitično nalogo svojega volilnega programa pa Janković navaja gospodarstvo: "Mislim, da imamo dobro zunanjo politiko, da smo v svetu čislani, da ni napak. Imamo izjemnega predsednika države."