Revija Reporter
Slovenija

Ali »krivosodje« pomaga Janši? Tožba novinark TVS zoper njega v zadevi prostitutki bo zelo verjetno zastarala

Igor Kršinar
13 4.499

3. feb. 2022 11:48 Osveženo: 22:20 / 03. 2. 2022

Deli na:

Na začetku sojenja Janezu Janši v zadevi »prostitutke« na celjskem okrožnem sodišču se je izkazalo, da sta oba sodnika porotnika člana stranke SDS.

Bobo

Na celjskem sodišču se danes nadaljuje sodni postopek zoper predsednika vlade Janeza Janšo, ki ga novinarki TVS Mojca Pašek Šetinc in Eugenija Carl kazensko preganjata zaradi njegovega žaljivega zapisa, v katerem ju je označil za »prostitutki«.

Toda kazenski postopek bo zastaral 24. maja, zato je težko verjetno, da bo v tem času premier pravnomočno obsojen, tudi če ga bo sodišče po današnji in naslednji razpravi, ki bo prihodnjo sredo, spoznalo za krivega. Na sodbo se lahko Janša preko svojega odvetnika Francija Matoza v roku 30 dni pritoži, šele nato o tem odloči višje sodišče.

Tudi tokrat je Matoz zahteval izločitev ene od sodnic porotnic, ker je od leta 2017 zaposlena v službi za pravno pomoč na celjskem okrožnem sodišču. S tem naj bi bilo po njegovem kršeno načelo nepristranskosti, zato porotnica ne more objektivno odločati o postopku zoper Janšo. Ker je predsednica sodišča Petra Giacomelli doslej zavrgla vse njegove predloge, je zahteval tudi njeno izločitev, ker da dvomi v njeno nepristranskost. Premierja sicer danes ni bilo na sodišču, saj se je ob začetku sojenja junija lani strinjal, da se mu sodi v nenavzočnosti.

»Za moji dve klientki je največji sovražnik to (celjsko) sodišče in vrhovno sodišče. Celjsko, ker ne zna sestaviti senata (kar trije porotniki člani SDS), in vrhovno sodišče, ki je potrebovalo kar sedem (!) mesecev, da je odločilo o predlogu Janševega zagovornika o prenosu krajevne pristojnosti (predsednica senata Barbara Zobec), zato da je na koncu zavrnilni sklep napisan na enem A4 listu. Zdi se mi, da sodišče to dela namenoma na poti do zastaranja primera. Ker v primeru, ko je šlo za Janšev predlog za prenos sojenja v zadevi Patria, je VS odločilo v enem (!) dnevu,« je bil na današnjem sojenju v Celju oster odvetnik Stojan Zdolšek.

»Zahtevam, da celjsko sodišče zagotovi možnost varovanja pravic mojima klientkama. Zahtevam, da zagotovi takšno sojenje, da zadeva ne bo zastarala in da se danes suvereno odloči, ali je to, kar počne Matoz, zavlačevanje! V šestih letih niste bili sposobni sprocesirati postopka. To je škandal!« je še dejal.

Kot je znano, je Janša 21. marca 2016 na twiterju zapisal, da »na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov.« Dodal je še ključnik »Zvodnik Milan.«

Konec leta 2018 je celjsko sodišče Janšo že spoznalo za krivega in mu dosodilo pogojno zaporno kazen treh mesecev s preizkusno dobo enega leta, prav tako mu je naložilo plačilo stroškov sodnega postopka. Sojenje se je vleklo tudi zaradi sodnikov porotnikov, ki so bili člani SDS in so jih zaradi tega morali izločiti.

Višje sodišče je ugodilo njegovi pritožbi in sodbo vrnilo v ponovno sojenje s spremenjenim senatom. Sledila je Janševa zahteva za prenos krajevne pristojnosti, o kateri pa so vrhovni sodniki odločili šele po sedmih mesecih. Senatu vrhovnega sodišča je predsedovala Barbara Zobec, člana pa sta bila še Mitja Kozamernik in Kristina Ožbolt.

Ne glede na to so Janševa izmikanja in Matozovi odvetniški manevri verjetno uspeli, saj kaznivo dejanje razžalitve zastara po šestih letih. V tem primeru bodo stroške sodnega postopka plačali davkoplačevalci. Tako sodna veja oblasti, ki jo prvak SDS večkrat žaljivo imenuje »krivosodje«, tokrat melje v njegovo korist in v škodo novinark, v katerih osebno dostojanstvo je grobo posegel.