Revija Reporter
Slovenija

Janševemu odvetniku Franciju Matozu ni uspelo: sojenje Janši v zadevi prostitutki se nadaljuje

I. K.
5 3.347

10. jan. 2022 17:24 Osveženo: 17:25 / 10. 1. 2022

Deli na:

Mojca Pašek in Eugenia Carl

Bobo

Tik pred zastaranjem se na celjskem sodišču nadaljuje sodni postopek zoper predsednika vlade Janeza Janše, v katerem ga kazensko preganjata novinarki TVS Mojca Pašek Šetinc in Eugenija Carl.

Kot je znano, je Janša marca 2016 na twiterju zapisal, da »na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov.« Dodal je še ključnik »Zvodnik Milan.«

Konec leta 2018 je celjsko sodišče Janšo že spoznalo za krivega in mu dosodilo pogojno zaporno kazen treh mesecev s preizkusno dobo enega leta, prav tako mu je naložilo plačilo stroškov sodnega postopka. Sojenje se je vleklo tudi zaradi sodnikov porotnikov, ki so bili člani SDS in so jih zaradi tega morali izločiti.

Višje sodišče je ugodilo njegovi pritožbi in sodbo vrnilo v ponovno sojenje s spremenjenim senatom. Sledila je Janševa zahteva za prenos krajevne pristojnosti, o kateri pa so vrhovni sodniki odločili šele po sedmih mesecih.

Senatu vrhovnega sodišča je predsedovala Barbara Zobec, člana pa sta bila še Mitja Kozamernik in Kristina Ožbolt. Po zavrnitvi pritožbe se bo premier z novinarkama moral soočiti 3. in 9. marca na celjskem okrožnem sodišču.

Ne glede na to so Janševa izmikanja in Matozovi odvetniški manevri verjetno uspeli, saj kaznivo dejanje razžalitve zastara po šestih letih, v tem primeru 21. marca letos. Tudi če bi ga okrožno sodišče obsodilo, je težko verjeti, da bi sodbo pravočasno potrdilo še višje sodišče. Stroške sodnega postopka pa bodo plačali davkoplačevalci.