Revija Reporter
Slovenija

Ali bodo Janševi zavezniki drug drugega »pobili«, SDS pa bo v parlamentu ostal sam?

Igor Kršinar
27 9.168

15. feb. 2022 7:05 Osveženo: 11:19 / 15. 2. 2022

Deli na:

Prva tiskovna konferenca Janševe vlade

Primož Lavre

Za SDS Janeza Janše bo bolj kot relativna zmaga na volitvah pomembno, koliko njenih političnih zaveznic bo prestopilo parlamentarni prag in kako bodo uspešne.

Na zadnjih volitvah leta 2018 je SDS zmagala, a vlade ni mogla takoj sestaviti, ampak šele poldrugo leto pozneje, ko je razpadla koalicija pod vodstvom Marjana Šarca. Ključno bo torej, kdo bo imel najmanj 46 glasov poslancev podpore za mandatarja.

Ker štiri opozicijske stranke, združene v KUL, zavračajo sodelovanje z SDS, enako tudi Gibanje Svoboda Roberta Goloba, lahko Janša računa le na NSI, Povežimo Slovenijo, Našo deželo in SNS Zmaga Jelinčiča. Vse te stranke pa druga drugi predstavljajo največjo konkurenco, saj (delno) ciljajo na iste volivce.

Pred volitvami 2018 so bivši predsedniki SLS Ivan Oman ter Marjan in Janez Podobnik podprli NSI, dve leti prej je SLS iz svojih vrst izključila Marjana Podobnika, ki je stranko po polomu na volitvah spet prevzel. NSI je na volitvah prejela skoraj 15 tisoč več glasov, SLS jih je izgubila več kot 11 tisoč.

Zelo je verjetno, da je NSI dobila boljši rezultat tudi na račun SLS, ki tokrat odhaja na volitve v koaliciji sorodnih strank Povežimo Slovenijo. Njen glavni govorec pa bo Marko Balažic, komentator portala Domovina, ki je politično povezana z NSI.

Tako bo največja konkurenca NSI lista Povežimo Slovenijo, obema pa Naša dežela, v katere vrste prehajajo poleg nekdanjih članov Desusa tudi nekdanji člani SLS in NSI. Nekdanja kmetijska ministrica Aleksandra Pivec kot sorazmerno novi obraz v politiki stavi predvsem na volivce iz podeželja, kjer imata največjo podporo NSI in SLS.

Poleg tega imajo te stranke največjo podporo v vzhodni Sloveniji. Tam je največ glasov na zadnjih volitvah prejela tudi SNS Zmaga Jelinčiča, ki se ji je po sedmih letih uspelo vrniti v parlament z več kot 37 tisoč glasovi. NSI jih je zbrala 63.792, SLS pa 23.329.

Težko je verjeti, da bi se vsem štirim strankam uspelo uvrstiti v državni zbor, zlasti če bo volilna udeležba višja in bo vsaka stranka za vstop v parlament potrebovala več glasov kot na volitvah pred štirimi leti. Takrat so morale stranke zbrati vsaj 35.644 glasov, kar je pomenilo štiri odstotke od 891.097 veljavnih glasovnic.

Če bo na volitve prišlo okoli milijon volivcev, bo volilni prag okoli 40 tisoč glasov. Lahko se celo zgodi, da bodo te stranke druga drugi onemogočile vstop v parlament in bo SDS ostala brez ene same zaveznice.

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24